Logo de la Universitat de València Logo Màster en Història de la Formació del Món Occidental Logo del portal

La Llíria medieval

Aquesta població valenciana és una de les més importants en l'època medieval. Avui repassem el seu llegat a través dels edificis que segueixen en peu

8 de de juliol de 2016

Llíria és un municipi valencià, capital de la comarca Camp del Túria. La seua història es remunta a l'Edat de Bronze, en l'establiment que cap a la meitat de l'II mil·lenni a. de C. va haver-hi en el turó de San Miguel. La seua història està plena d'alts i baixos: avui repassem la seua història medieval i com la importància d'aquest municipi va ser clau en l'edat mitjana valencià.

La denominada “vila vella” de Llíria està documentada com a nucli de població des del s. XI, quan apareix nomenada en les Cròniques del Cid l'any 1090, amb motiu del setge de Rodrigo Díaz de Vivar per l'impagament de les paries. En el s. XII apareix també esmentada per Ibn al-Abbar amb el nom de “Lyria”. El següent esment al municipi cal cercar-la en el Llibre del Repartiment, llibre que especificava la configuració urbana de Llíria després de la conquesta de Jaume I en 1239.

Després del convuls període de Reconquesta, els nous pobladors cristians aprofiten l'arquitectura musulmana per a ampliar la ciutat i fer-la prosperar. Aquestes són algunes de les edificacions més representatives de les quals encara avui es poden trobar vestigis en la ciutat:

  • El Consell de la Ciutat en el s. XIV va promulgar diversos decrets per a recaptar fons amb l'objectiu de reparar els danys en la muralla i ampliar-la: a l'edificació mudèjar se li van afegir merlets.

  • En la part superior de la Vila Vella es troba l'església de Santa María, coneguda popularment com l'església de la Sang (segle XIII), que va ser construïda sobre la mesquita. En ella es poden apreciar elements de transició del romànic al gòtic. La seua estructura és senzilla i la façana principal és del segle XIV. En els segles XIV i XV es construeixen les cinc capelles laterals de bella tracería gòtica i voltes de crucería.

Esglesia Sang Lliria

  • També trobem a Llíria l'antic Hospital medieval: va ser construït a la fi del segle XIII i des del segle XVII és conegut com l'església del Bon Pastor. En el moment de la seua construcció va ser un edifici innovador de gran importància i labor en el municipi.
  • El Forn de Vila: forn medieval del segle XV els murs del qual limiten amb la muralla de la ciutat. Conté un forn de coure pa amb una volta de cambra d'esfera. Actualment aquest edifici acull l'Agència Lliriana de Turisme.

Forn de Vila

  • Ca la Vila Vella va ser l'antic Ajuntament (seu antiga de la Cambra de Jurats de la ciutat). És un edifici gçotico del segle XV que presenta una estructura espacial de tres altures recentment rehabilitat.

Passejant pels seus carrers podem trobar cases de l'època amb els portals característics de mig punt i amples estades interiors amb arcs de diafragma: la vida medieval a Llíria està present en cada racó.