
La Universitat de València participa en un projecte de recerca transnacional destinat a dur a terme una anàlisi comparativa de la *museología comunitària contemporània.
Un grup d'acadèmiques/cs, professionals de museu i actors polítics han creat el lloc web eulacmuseums.net amb l'objectiu de mostrar el món dels xicotets museus regionals i les seues comunitats a Europa, Amèrica Llatina i Carib.
5 september 2017
EU-LAC-MUSEUMS va ser concebut sota els auspicis del ICOM (Consell Internacional de Museus) en 2014. Ha rebut el finançament de 2,422,406 euros d'0Horizon2020 – el programa més gran de la Unió Europea per a recerca i innovació – que es desenvoluparà entre 2016 i 2020. L'objectiu d'aquesta recerca és proporcionar una millor comprensió de la dimensió cultural, científica i social de la relació entre Unió Europea (UE) i Amèrica Llatina i Carib (LAC), així recolzant el procés de cooperació EU-CELAC delineat pel Plànol d'Acció d'EU-CELAC en la definició d'una visió comuna per als pròxims anys.
EU-LAC-MUSEUMS pretén dur a terme una anàlisi comparativa, de museus rurals de xicotet i mitja grandària, bé com de les seues comunitats en UE i LAC desenvolupant un coneixement històric i teòric sobre els mateixos. La base d'aquest projecte es relaciona amb que els museus comunitaris, en particular els de països d'Amèrica Llatina i del Carib, permeten a les comunitats sub-representades tenir el seu lloc en la història, així com contribueixen a la sostenibilitat mediambiental i a l'apoderament comunitari.
[...] els museus comunitaris, en particular els de països d'Amèrica Llatina i del Carib, permeten a les comunitats sub-representades tenir el seu lloc en la història [...]
Al llarg dels pròxims 4 anys els investigadors estudiaren com aquestes institucions poden informar la pràctica museística, particularment en ubicacions remotes i insulars. Entre els museus involucrats s'inclouen Ceumannan-Skye Ecomuseum, a Escòcia, i el Museo Comunitario Rey Curré, a Costa Rica, administrat pel poble originari Boruca. Tots dos són museus a l'aire lliure, animant als visitants a explorar el paisatge natural i les estructures tradicionals. Ací, els joves, en conjunt amb els ancians de la comunitat, dugueren a terme un projecte de recol·lecció de la història oral, tornant-se en curadores d'una exposició virtual sobre el tema del canvi social.
El nostre pla d'acció se centra en les següents quatre àrees de la enquesta EU-CELAC:
- Tecnologia i Innovació per a la Integració Birregional.
- Museus per a la Inclusió i Cohesió Social
- Promoció de Museus Comunitaris Sostenibles
- Exposant Migració i Gènere