Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Dra. Consuelo Guerri, Cap de Patologia Cel·lular del Centre de Recerca Príncep Felip. València.

El passat 28 de Novembre de 2019 en les II Jornades d'Addicció i dones: oblidades i invisibles, la Dra. Consuelo Guerri ens va presentar alguns dels resultats obtinguts en les seves recerques al llarg de més de quaranta anys. Els seus estudis han posat en relleu les diferències existents a causa del gènere en els efectes que el consum d'alcohol provoca. Aquestes diferències poden quedar ocultes si es considera que l'efecte és igual en homes que en dones, alguna cosa que la recerca bàsica ha tret a la llum.

La connexió que presenta el cervell, a nivell cortical i subcortical, on les dones i els rosegadors femella presenten una major connexió, provoca conductes diferencials relacionades amb l'anàlisi analítica major en els mascles juntament amb una major habilitat coordinada i memòria espacial respecte de les femelles. Existeixen així diferències en la conducta per raó del sexe i del gènere en tots els nivells d'organització, que es relació també amb diferències en l'aparició de trastorns, la qual cosa comporta que s'ha de considerar un tractament diferencial. 

Utilitzant una anàlisi de les diferències de gènere (una visió des de la perspectiva de gènere) s'està observant que al nostre país el consum d'alcohol en l'adolescència és major en les noies respecte dels nois. Igualment, el mal associat a les situacions que provoquen estrès és major en les noies, màximament quan les situacions traumàtiques s'han produït en la infància edat; això comporta un inici primerenc en el consum d'alcohol així com una ingesta de majors quantitats.

El seu grup de recerca ha mostrat que el mal en neuroinflamació que provoca el consum d'alcohol també és diferent en mascles que en femelles, així com la seva recuperació. Va indicar que la reversibilitat de les patologies derivades del consum d'alcohol, és més improbable en dones que en homes. Per tant les dades obtingudes assenyalen que el gènere femení és més vulnerable que el masculí als efectes neurotòxics i addictius de l'alcohol.