Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Don Jorge Fernández López és psicòleg i director del Centre d'Intervenció de Baixa Exigència del Comitè Ciutadà Antisida de la Comunitat valenciana. C.I.B.E  MARÍTIM.

Va presentar les característiques del centre que dirigeix l'objectiu prioritari del qual és l'atenció integral de drogodependients en actiu per a millorar la seua qualitat de vida. Aquest servei és un recurs imprescindible tant per a les persones que ho utilitzen com per a la societat. És una idea sorgida de la iniciativa popular que en 1985 formen un comitè ciutadà per a tractar la SIDA. En l'actualitat el centre s'ha adaptat a les demandes socials creant múltiples recursos, com a pisos tutelats, serveis d'assistència mèdica, creació de grups d'autoajuda, suport i acompanyament així com orientació laboral i social. El treball que es desenvolupa és clarament multidisciplinari, amb professionals de diferents àrees: psicologia, medicina, infermeria, treball social, etc., tots ells enfocats a aconseguir l'autonomia personal i la normalització social del subjecte.

L'assistència que ofereixen s'enquadra dins de la reducció de danys en la qual no es tracta d'aconseguir l'abstinència doncs treballen amb consumidors de drogues en actiu. Per açò el seu plantejament es resumeixen en la frase “qué podem fer per tu” sent l'eina principal a utilitzar l'escolta atenta de l'individu.

Va assenyalar que les persones a les quals tracten en el centre constitueixen la coneguda com “població oculta”, doncs són persones que no acudeixen als recursos existents, estant en una situació d'abandó i desinterès. És la franja de la població consumidora de drogues més vulnerable, sempre en risc d'exclusió social i que no es plantegen el canvi, és a dir, no volen deixar de consumir drogues. Aquesta població necessita d'una intervenció determinada amb objectius intermedis i a curt termini, les seues necessitats són bàsiques: higiene, nutrició, descans, que s'enquadra de la reducció de danys com a millora de la seua qualitat de vida, sense que es consideri l'abandó del consum.

El centre CIBE MARITIM és una de les institucions on els alumnes del nostre Màster realitzen pràctiques externes des de fa diversos anys amb satisfacció i bons resultats per a la seua formació.

Llista d'enllaços: