Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

El Dr. Pedro Seijo Ceballos es mèdic psiquiatre. Director del Centre de Tractament Ambulatori d'Addiccions (C.T.A.) de Villamartín. Diputació de Cadis. Psiquiatre Consultor Centres Penitenciaris Sevilla I i II. Espanya.

El Dr. Seijo mitjançant l'experiència que ha anat obtenint al llarg de la seua activitat en diferents presons, ens va presentar la problemàtica que existeix en les persones consumidores de drogues que estan privades de llibertat i en general tenen diferents patologies psiquiàtriques. Va iniciar la seua presentació manifestant que realment “les drogues enganxen” i aquest fenomen de consum que fa anys semblava relacionar-se amb els joves, avui ho realitzen subjectes de qualsevol edat. Si escau, segueix treballant amb aquesta població perquè també per als professionals que s'enfronten cada dia a la drogues existeix un enganxe que és la sinceritat, calidesa i empatia per a seguir desenvolupant el seu treball amb qualitat i excel·lència.

En el trastorn per ús de substàncies es perd la llibertat i en l'àrea en el qual exerceix com a psiquiatra açò no és metafòric: els seus pacients estan en presons. Existeix una alta població de consumidors de drogues en la presó, és un fenomen mundial, que hauria de ser un assumpte de preocupació pública greu doncs molts d'ells són malalts mentals o estan allí per delictes relacionats amb el consum de drogues. A Espanya el 92% dels reclusos amb addicció són homes enfront del 7,6% de dones. Si fa anys es plantejaven situacions relacionades amb la presència d'una síndrome d'abstinència, en l'actualitat són situacions amb necessitat de diners, menor demanda laboral, estrès, menys formació, menys relació, menys possibilitat, i més, moltes més malalties. Existeix una gran població que a causa del consum de drogues tenen situació de precarietat en tot el que fan, en totes les seues conductes.

Per a tenir èxit en el tractament es necessita el treball conjunt: metges, infermers, treballadors socials, psicòlegs a més dels equips propis de l'administració. Es necessita ser especialista en aquest tipus de tractament. La gran majoria dels interns han estat en tractament a la presó per a deixar de consumir, amb desintoxicació, deshabituació, teràpia i reinserció i incorporació social. I molts tornen. Cap tractament és vàlid per a tots, per tant hi ha moltes oportunitats de treballar i molts reptes.

Gràcies a les seues aportacions vam tenir l'oportunitat de conèixer el què es fa i una mica del que queda per fer. Va assenyalar que és un mitjà de treball difícil i a més aquesta tasca “enganxa” als professionals. Va finalitzar la seua intervenció animant als nostres estudiants a realitzar una formació especialitzada per a enfrontar el repte de donar eines i estratègies per a no consumir drogues i perquè la vida de cada persona seguisca avançant.

Imatges: