Logo de la Universitat de València Logo Màster en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències Logo del portal

Image de la noticia

Sra. Carmen Ferrer Pérez és Psicòloga, Becària del MEC i Investigadora Pre-doctoral de la Unitat de Recerca Psicobiologia de les Drogodependències, Departament de Psicobiologia, Universitat de València. Alumna egressa del Màster DITPA

En la seua intervenció va presentar els seus resultats de la recerca que realitza per a conèixer el paper de la neuroinflamació en l'addicció. La seua línia de recerca és pionera dins de l'àrea de l'addicció.

Va explicar que el sistema immunitari és un mecanisme de defensa del nostre cos contra organismes infecciosos i agents estranys. Aquest sistema comprèn una sèrie de barreres que impedeixen l'entrada d'aquests agents estranys, així com una sèrie de cèl·lules capaces de donar resposta a una violació d'aquestes barreres. Va assenyalar així mateix, que el nostre cervell és un òrgan immunològicament privilegiat que posseeix com a cèl·lules residents del sistema immunitari a la microglia, que tenen funció fagocítica tant de patògens com de teixits propis danyats. Aquesta microglia pot reaccionar davant patrons moleculars que són estranys al nostre organisme i que reconeix com a patògens (PAMP) i iniciar una resposta inflamatòria davant ells. L'alcohol, la cocaïna i les diferents drogues d'abús són xenobiòtics, compostos l'estructura química dels quals ha sigut sintetitzada i no estan presents de forma natural en l'organisme, i són capaços d'activar la microglia en ser detectats com PAMPs. Aquesta activació de la microglia induïda per drogues inicia una resposta immunitària inflamatòria en el cervell, que de ser repetida en el temps pot induir dany i mort neuronal. Va ressaltar que aquesta resposta inflamatòria induïda per drogues explica en part la deterioració cognitiva i conductual observat després del consum i abús de substàncies.

També va posar en relleu que l'estrès juga un paper crucial en aquest procés. Les cèl·lules immunitàries posseeixen receptors per a les hormones de l'estrès, per tant, els esdeveniments adversos que activen l'eix hipotàlem-hipofisario-adrenal modularan igualment l'activitat del sistema immune. En l'actualitat ja s'ha determinat que l'estrès social és capaç d'engegar els mecanismes inflamatoris de la microglia en el cervell, i com a conseqüència d'aquesta activació apareixen alteracions en diferents circuits cerebrals. El sistema de reforç sembla veure's afectat per aquest estat inflamatori del cervell, registrant-se una major sensibilitat del mateix als efectes reforçants de les drogues després d'un procés inflamatori.

Per tant, la neuroinflamació tindria un paper doble en els trastorns per ús de substàncies: ens ajuda a explicar una major vulnerabilitat en alguns subjectes, així com les conseqüències deletèries observades després del consum i abús de drogues.


 

Llista d'enllaços: