Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Universitat de València

Claus per a evitar accidents de trànsit durant jornades laborals

prevención accidentes de tráfico

La prevenció és el principal instrument per a reduir les xifres d'accidents de trànsit durant la jornada laboral. Per a aconseguir-ho, la realització d'un Pla de Mobilitat que complisca amb els requisits que marquen les normatives és imprescindible.

8 de de setembre de 2016

Les xifres d'accidents de trànsit encara són elevades any rere any. En 2014 van morir 1.688 persones i 9.574 van resultar ferides. En total es van registrar 91.570 accidents, solament 512 menys que l'any anterior.

Molts d'aquests accidents es van produir quan els treballadors anaven cap al treball o tornaven d'est. En aquests casos es consideren accidents laborals i se sobrenomenen accidents in itinere, tal com arreplega l'article 156 de la Llei General de la Seguretat Social. Així mateix, en les estadístiques també s'inclouen aquells que es produeixen durant la realització de trajectes dins de la jornada de treball (accidents in mision).

La prevenció és el principal mètode per a contrarestar aquesta sinistralitat. Una àmplia base legislativa a nivell europeu i estatal, així com nombroses normatives autonòmiques constitueixen el punt de partida per a establir les mesures de prevenció necessàries. Una de les recomanacions per a les empreses és l'elaboració d'un Pla de Mobilitat que complisca amb els requisits marcats en la legislació. Amb aquests plans “es pretén conscienciar als treballadors sobre la importància de la seguretat vial i així, millorar la mobilitat mitjançant un canvi més eficient i racional en l'ús del mitjà de transport”. Així ho indica Raquel Navarro Aparicio, tècnic superior en Prevenció de Riscos i exalumna del Màster en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat de València.

En un article* publicat en la revista divulgativa Gestió Pràctica de Riscos Laborals sobre els accidents de trànsit en jornada de treball, Navarro descriu els continguts mínims que han de tenir aquests plans així com els beneficis de la seua aplicació.

Indicacions per a la realització del pla

  • Recopilació de dades: recollida de dades sobre desplaçaments, Accidents de Treball causats amb motiu de la mobilitat, models de transport que utilitzen els treballadors
  • Identificar els riscos i avaluar-los: En funció de la informació recopilada, avaluació del factor humà, vehicle i infraestructura.
  • Pla d'actuació: Mesures a adoptar, terminis, costos, responsables i definició dels canals de comunicació.
  • Establir un control i seguiment del pla per a garantir la seua efectivitat i bon funcionament.

Beneficis

  • Millora de l'absentisme, reduint les baixes per accidents de trànsit i millorant així la salut dels treballadors.
  • Consolidació del compromís empresarial amb la seguretat dels treballadors.
  • Millora de l'accés al treball dels empleats fomentant la satisfacció laboral i promocionant la seua salut.
  • Una bona gestió i aplicació del pla també pot repercutir de forma positiva sobre el medi ambient.

 

*Article “El Pla de Mobilitat, un instrument jurídic de prevenció als treballadors” publicat en el Nº139 de la revista divulgativa Gestió Pràctica de Riscos Laborals per Raquel Navarro Ruiz, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals per la Universitat de València i Especialista en Sistemes de Gestió de la PRL (OHSAS).

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies