Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Prevenció de Riscos Laborals Logo del portal

Pràctiques en extinció d'incendis per als alumnes del màster en Prevenció de Riscos

prácticas prevención incendios

Les activitats pràctiques són imprescindibles en la formació en temes de prevenció de riscos laborals. Per aquest motiu s'inclouen jornades com la qual van realitzar ahir els alumnes del màster de la Unviersitat de València en matèria d'incendis.

3 de de maig de 2016

Els alumnes del curs actual van realitzar pràctiques en extinció d'incendis ahir en l'Escola Mediterrània d'Emergències. La jornada, que forma part del pla d'estudis del màster en Prevenció de Riscos Laborals de la Universitat de València, va comptar amb una part teòrica en la qual els alumnes van aprendre les mesures adequades d'actuació davant una situació d'incendi en espais laborals. Posteriorment, els estudiants van participar en l'extinció d'un conat d'incendi simulat en les instal·lacions de l'escola. En les activitats van participar bombers professionals en actiu, com David Castillo i Juan José Agún, qui a més és professor del màster. 

La Prevenció de Riscos Laborals té un paper molt important en la prevenció d'aquest tipus d'emergències. El perill que comporta el foc ha desenvolupat les mesures adequades per a evitar accidents d'aquest tipus en el treball i en tots els àmbits. La prevenció en aquest camp és una de les més avançades i compta amb una major conscienciació social enfront d'aquest perill.

Els alumnes del màster aprenen de forma pràctica com apagar focs en simulacions d'incendis en espais de treball

Abans de llançar-se a apagar un incendi amb un extintor s'ha de tenir en compte diversos diversos factors en els quals, principalment, es calcula el nivell de perill existent i si la nostra actuació va a ser eficient amb les eines d'extinció que tenim al nostre abast. Per això, s'ha de tenir en compte davant quin tipus de foc ens trobem segons la taula de tipus de foc que arreplega la norma UNE-EN 2:1994/A1 de 2005:

  • Classe A. Combustibles sòlids. Focs en els quals la fusta, cartó, papers o materials d'aquest tipus actuen com a carburant.
  • Classe B. Combustibles líquids. L'incendi s'origina amb ceres, alcohol, gasolina…
  • Classe C. Combustibles gasosos. (Metà, gas natural, butà…)
  • Classe D. Metalls. (Sodi, magnesi, potassi…)
  • Classe F. Focs derivats d'ingredients per a cuinar (olis, grasses...).

A més, en aquesta norma UNE també es fa esment als focs que es produeixen i/o desenvolupen en presència de tensión eláctrica a través de materials o elements emprats en el seu producción, transport o consum. En alguns països s'ha classificat aquest tipus de focs com a "Classe E". No obstant açò, en l'actualitat es considera que aquests focs no són en realitat cap classe específica atès que l'electricitat no crema, cremen els components que es sotmeten a una alta tensió. Per tant, és el combustible el que defineix la tipologia (generalment passen a ser de Classe "A"). Encara així, és interessant conèixer les seues particularitats per la seua especial importància a l'hora d'atacar-los amb els corresponents agents extintors.

Una vegada s'ha avaluat què tipus d'incendi s'ha ocasionat, és moment de saber si amb els extintors que tenim a mà podem posar-li fi. Per a açò existeixen diferents tipus d'extintors capaços d'apagar diferents tipus de foc. Els més comuns són els següents:

  • Aigua polvoritzada. Pot apagar focs de combustibles sòlids de manera eficient i líquids, però amb més dificultat.
  • Aigua a raig. Funciona bé amb combustibles sòlids, però no és recomanable per a un altre tipus de foc.
  • Pols convencional. És capaç d'apagar focs de combustibles líquids i gasosos.
  • Pols polivalent. És el més efectiu, s'adapta a incendis de combustibles sòlids, líquids i gasosos i pot acabar amb el perill amb un alt percentatge d'èxit en els tres casos

Les mesures de prevenció d'incendis s'adapten als perills de cada entorn laboral. Pel que una fàbrica que utilitza components químics inflamables en la seua producció haurà de tenir a la disposició del personal extintors capaços d'apagar focs especials. En canvi, els de els centres escolars no necessàriament han de ser tan específics.