Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

Una recerca desenvoluparà un test de diagnòstic i pronòstic ràpid de la sèpsia i el xoc sèptic

  • 12 de maig de 2021
José Luis García Giménez. Foto: INCLIVA.

José Luis García Giménez, professor del Departament de Fisiologia de la Universitat de València i investigador principal del Grup d’Investigació en Epigenòmica i Epigenètica Traslacional de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, dirigeix una investigació per desenvolupar un test diagnòstic i pronòstic de la sèpsia i el xoc sèptic, una síndrome que afecta 48 milions de persones i causa 11 milions de morts a l’any. El projecte ha obtingut en l’INCLIVA un finançament de 30.000 euros de la Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE).

Amb aquest test de diagnòstic ràpid es pot identificar els pacients de sèpsia en menys d’una hora. El projecte de Valorització i internacionalització de HistShock, un test IVD per al diagnòstic i pronòstic de la sèpsia i el xoc sèptic, té com a objectiu posar a l’alçada dels clínics una eina que els permetrà detectar d’una manera molt ràpida la sèpsia, fet que incrementarà la supervivència d’aquells que poden patir aquesta síndrome.

La sèpsia és una afecció causada per la resposta descontrolada de l’organisme a una infecció, que produeix dany orgànic i finalment pot causar la mort del pacient. El diagnòstic i pronòstic dels pacients no és gens senzill, ja que cap prova identifica de manera àgil i específica les etapes inicials de la sèpsia, fet que redueix l’èxit de les estratègies terapèutiques, incrementa el cost hospitalari i la mortalitat. A més, per a l’obtenció dels resultats d’aquestes proves es requereix entre 24 i 72 hores, fet que retarda el diagnòstic i augmenta el risc de mort en el pacient i, en el cas que sobrevisca, seqüeles greus que poden suposar una nova hospitalització.

Llista d'enllaços: