University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Crani d'elefant africà (Loxodonta africana) - Novembre

  • November 1st, 2023

Els elefants són mamífers proboscidis de la família Elephantidae.

Crani d'elefant africà (Loxodonta africana) de sabana, de la col·lecció del Museu de Ciències Naturals Pare Ignacio Sala S.J. M[UV]HN. Codi: MUVHN-ZJ0981.

 

L'elefant africà de sabana (Loxodonta africana), amb un pes mitjà de 6 tones i amb mascles de fins a 4 metres d'altura, és el major mamífer terrestre de l'actualitat. Es tracta d'una de les tres últimes espècies de proboscidis que sobreviuen hui dia, sent les altres l'elefant africà de bosc (Loxodontacyclotis) i l'elefant asiàtic (Elephasmaximus).
Per a triturar la dura vegetació es valen solament de quatre molars de gran grandària. A causa del constant ús, aquests molars es desgasten amb el pas dels anys i són substituïts diverses vegades al llarg de la vida de l'animal.
Els elefants solen viure en llibertat fins als 40 o 50 anys ja que els exemplars adults no tenen depredadors naturals, amb excepció de l'home. A partir dels quaranta anys, les seues últimes dents es desgasten i els és impossible menjar morint d'inanició.
Des de 2021 l'elefant africà ha sigut catalogat “en perill d'extinció” en la Llista Roja de la UICN pel fet que es va descobrir que la població mundial ha disminuït més del 50% durant tres generacions. Aproximadament el 70% de la seua àrea de distribució es troba fora de les àrees protegides.
Al llarg de la història, els elefants han sigut utilitzats pels humans com a eina de transport o de treball, però també han sigut utilitzats com a arma en múltiples conflictes.
Els cartaginesos es van servir d'elefants africans per a assetjar Roma durant la II Guerres Púnica, així com es van emprar en diversos conflictes durant la dinastia llàgida de l'Antic Egipte. Per part seua, l'Imperi Macedoni o el Selèucida va utilitzar elefants asiàtics en les seues campanyes militars.