University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Foca de Groenlàndia (Pagophilusgroenlandicus) - Abril

  • April 1st, 2023

La foca de Groenlàndia o foca piula (Pagophilusgroenlandicus) és un mamífer pinnípede pertanyent a la família Phocidae. Aquest exemplar es tracta d'una cria que posseeix un pelatge blanc. Quan són adults, és reemplaçat per un pelatge de color gris amb una taca negra al cap i una altra taca en el dors. Els exemplars adults poden arribar a pesar 150 Kg.

L'exemplar triat per a aquest mes és la foca de Groenlàndia. Aquesta peça (MUVHNZJ0917) procedeix del Canadà, on va ser caçada en 1950.

Aquesta espècie de foca es distribueix en les zones àrtiques del nostre planeta. És una espècie àmpliament adaptada al medi marí, on poden aguantar fins a 15 minuts sense eixir a la superfície a respirar, ja que s'alimenten de peixos i xicotets crustacis. Són excel·lents caçadors a causa dels seus ulls grans i els seus sensibles vibrises capaços de detectar vibracions produïdes per les seues preses en l'aigua.

Són animals socials que viuen en grans grups, on emeten gran quantitat de vocalitzacions per a comunicar-se entre ells. Els mascles de foca barallen entre ells per a apariar-se amb les femelles durant l'estiu.

Són preses d'altres mamífers marins com a ossos polars (Ursusmaritimus), orques (Orcinus orca) i elasmobranquies com el tauró de Groenlàndia (Somniosusmicrocephalus).

No obstant això, la seua major amenaça són els humans ja que algunes tribus de l'Àrtic com els inuit cacen a aquests animals per a realitzar sopa amb les seues costelles.