University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

L’important troballa d'un crani de Paranthropus robustus prova una ràpida evolució de l'espècie deguda a bruscos canvis climàtics

  • November 12nd, 2020
Crani de Drimolen DNH 155 - Jesse Martin i David Strait
Crani de Drimolen DNH 155 - Jesse Martin i David Strait

Recentment s'ha publicat un estudi en la revista Nature Ecology & Evolution (Martín et al., 2020), donant a conéixer una important troballa en la localitat de Drimolen prop de Johannesburg, d'un crani complet de l'homínid Paranthropus robustus (DNH 155), amb una edat de 2 milions d'anys.

L'estudi conclou que s'ha pogut certificar una ràpida evolució d'aquesta espècie a partir de l'estudi de les mandíbules i de la dentició, les quals, suggereixen una adaptació a una dieta d'aliments més durs a conseqüència d'importants canvis ambientals que van sotmetre a l'espècie a un estrés dietètic. Aquest fenomen de microevolució és molt difícil de documentar en el registre fòssil relacionat amb l'evolució humana i s'ha pogut establir que l'exemplar descobert és 200.000 anys més modern que els últims exemplars trobats d'aquesta espècie precisament també localitzats en jaciments pròxims. Paranthropus robustus, que va substituir al gènere Australopithecus i va ser contemporani de l'ancestre més pròxim a la nostra espècie, homo erectus, és la primera espècie d'homínid on s'ha provat una ràpida evolució dins de la mateixa espècie, per la qual cosa aquest descobriment té importants repercussions científiques per a entendre com va ser el procés d'evolució en la línia evolutiva que va arribar fins a la nostra espècie.

El Museu de la Universitat de València de Història Natural custòdia una rèplica d'un exemplar de Paranthropus robustus, del qual es va realitzar un model 3D amb fotogrametria i que pot ser observat i descarregat dins de la col·lecció virtual 3D d'Evolució Humana del museu.

Artícle científic:

Martin, J.M., Leece, A.B., Neubauer, S. et al. Drimolen cranium DNH 155 documents microevolution in an early hominin species. Nat Ecol Evol (2020). https://doi.org/10.1038/s41559-020-01319-6

Notícies premsa digital:

Lloc de la troballa, jaciment de Drimolen (Johannesburg). Foto de la Trobe University
Lloc de la troballa, jaciment de Drimolen (Johannesburg). Foto de la Trobe University

 

Rèplica en resina de Paranthropus robustus (MGUV 22818) del MUVHN
Rèplica en resina de Paranthropus robustus (MGUV 22818) del MUVHN

 

Arbre filogenètic dels Homínids. Foto Wikipedia
Arbre filogenètic dels Homínids. Foto Wikipedia