University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Lava - Octubre

  • October 14th, 2021

Lava basàltica de l'illa de la Palma

Lava
Clica en la imatge per a veure a alta resolució
Foto: José Antonio Villena

Actualment està tenint lloc un episodi eruptiu a l'illa de la Palma en la zona coneguda com a Cap de Vaca a la muntanya de Cimera Vella. Però l'illa està activa des de fa molts anys amb erupcions geològicament recents com la del Teneguía en 1971 i anteriorment la del volcà de Sant Joan l'any 1949, el qual, va generar una bugada que va arribar fins a la mar a molt pocs metres de l'actual de setembre de 2021. Sembla ser que tant el tipus d'erupció estromboliana, com la morfologia del núvol de cendres, el tipus de laves, els terratrémols produïts, els núvols generats en entrar en contacte amb la mar i fins i tot la plataforma làvica creada en la costa són molt similars a l'actual esdeveniment excepte per la gran quantitat de material magmàtic expulsat i per l'elevada quantitat devastada d'infraestructures i plantacions que existien en la seua trajectòria.

Aquest exemplar correspon a una lava basàltica amb la superfície coriàcia i estructura cordada produïda pel propi desplaçament de la lava en superfície. L'exemplar forma part del llegat científic del catedràtic de geologia Raimundo Manuel Martel Sant Gil que va nàixer en la Vila de Mall (illa de la Palma, Tenerife) qui va publicar un llibre en 1960 sobre la pròpia erupció del volcà de Sant Joan aportant un diari sobre la seua activitat eruptiva, així com estudis i anàlisis petrològiques sobre les laves generades. Aquest exemplar recol·lectat per al seu estudi en la dècada dels anys 50 per Martel, va formar part de les bugades del Sant Joan i en l'actualitat es troba depositat en el Museu de la Universitat de València d'Història Natural juntament amb innombrables exemplars geològics, mineralògics i documentació científica generada per la labor investigadora del professor.

Lava
Cara inferior

El professor Martel va tindre una labor docent i investigadora en la Universitat de la llacuna des de 1951 fins a l'any 1963, any aquest últim en el qual es va traslladar a València per a exercir la seua càtedra fins que l'any 1981 es va tornar a traslladar a la Universitat d'Alcalá de Henares on va ser Degà i rector.

En 1961 la vila de Mall li va atorgar el títol de Fill Predilecte i, al juliol de 1986, el Cabildo Insular de la Palma li va concedir la seua Medalla d'Or i el títol de Fill Predilecte de l'illa.

Llibre "El volcán de San Juan"