University of Valencia logo Logo Natural History Museum of the Valencia University Logo del portal

  • MUVHN Calendar 2023

Tel·luri astronòmic - Gener

  • January 8th, 2021

El “Tellurium” o “Tel·luri” astronòmic és un instrument pertanyent a la col·lecció d'instruments científics del Museu de la Universitat de València d’Història Natural que data de principis del segle XIX (MGI-31). L'única mesura que hi ha representada a escala és la grandària entre la Terra i la Lluna (la Lluna és unes 4 vegades més xicoteta).

Tel·luri astronòmic
Clica en la imatge per a veure a alta resolució
Foto: Miguel Lorenzo

El tel·luri astronòmic és un instrument didàctic que representa el sistema Sol-Terra-Lluna i els seus moviments. La Terra es troba representada amb la inclinació de 23 graus sobre el seu eix. Tot això permet observar i estudiar la successió dels dies i nits, les estacions, els equinoccis i els solsticis, les fases lunars i perquè solament veiem una de les cares del nostre satèl·lit, els eclipsis de Sol i també els de lluna. Així mateix també es poden explicar quan tenen lloc les marees, o conceptes com la longitud, la latitud, la translació i la rotació dels cossos celestes.

Consta d'un peu rectangular realitzat en ferro, sobre el qual s'ha col·locat una columna de la qual sobreïx un braç subjectant una bola del món i la Lluna. Tot el sistema està dotat de moviment manual gràcies a una sèrie d'engranatges que es mouen per una xicoteta manovella. El sistema està dotat de connexió elèctrica, de manera que, en endollar-lo, s'encén una bombeta que simularia el Sol. Davall del Sol hi ha una plataforma circular que representa les estacions, les constel·lacions dels horòscops, els equinoccis i els mesos. Es tracta, doncs, d'un instrument summament senzill, però de gran eficàcia didàctica, ja que és capaç d'explicar diversos tipus de fenòmens i, al mateix temps, relacionar-los entre si d'una manera molt senzilla.

Font: Col·leccions d'Història Natural de la Universitat de València, 2019. Capítol: la col·lecció d'instruments científics, (autora: Anna García Forner, Museu de la Universitat de València d’Història Natural) ISBN 978-84-9133-270-1