UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Grups de Treball

En UV Sostenibilitat abordem diferents iniciatives per a millorar en la gestió de les fraccions de residus establides, així com dur a terme accions per a incorporar altres fraccions i nous procediments. D'esta manera, ens comprometem amb la Línia d'Acció Estratègica del Pla de Sostenibilitat de la Universitat de València, LAEVSC02. Reducció de Residus i millora de la seua gestió, sensibilitzant a la comunitat universitària amb diferents campanyes i mesures. 

En l'esperit dels grups de treball està la prospectiva d'accions estratègiques que impacten positivament en la comunitat universitària, per a això, volem escoltar les vostres veus, mirar amb els vostres ulls, i alinear els esforços que siguen necessaris. 

Este desafiament és per a tota la comunitat universitària: personal docent, investigador, administració i servicis, i estudiantat. Si tens inquietuds i consideres que podem establir sinergies en algun d'estos grups de treball, així com establir noves iniciatives, contacta amb sostenibilitat@uv.es

GRUPS DE TREBALL

Compra pública i economia circular. El grup de treball en processos de licitació de compra pública i economia circular s'enfoca a promoure pràctiques sostenibles i circulars en el dia a dia de la Universitat, a nivell sistèmic. Això implica incloure criteris ambientals i socials en els processos de licitació, fomentar la selecció de proveïdors compromesos amb la sostenibilitat i l'economia circular, així com establir clàusules contractuals que requerixen l'ús eficient de recursos i la reducció de residus. 

Recursos per residus. Un grup treballa en un marketplace per a convertir residus en recursos. Investiguen les deixalles generades i creen una plataforma digital on la comunitat pot intercanviar informació sobre necessitats i excedents. Amb aliances estratègiques, busquen promoure l'economia circular al campus, prioritzant l'eficiència i la sostenibilitat. El seu objectiu és simple però poderós: transformar els residus en oportunitats, sembrant el canvi cap a un futur més verd i col·laboratiu.

Malbaratament alimentari. Un equip es dedica a reduir el desaprofitament alimentari. Investigant els patrons de consum i les fonts de desaprofitament, dissenyen estratègies per a promoure un maneig més eficient dels aliments. Des de la conscienciació fins a la implementació de mesures pràctiques, treballen per a involucrar a estudiants, personal i proveïdors en esta causa. A través de campanyes informatives i la creació de programes de redistribució d'excedents, busquen transformar hàbits i minimitzar l'impacte ambiental de l'alimentació al campus.

Integració de tecnologies de valorització. Un equip s'enfoca a visibilitzar i integrar accions d'investigació en la valorització de residus. A través de la col·laboració interdisciplinària, exploren noves tecnologies i enfocaments per a convertir els residus en recursos útils. Des de la creació de taules de diàleg, organització d'esdeveniments i conferències, busquen generar consciència i promoure l'intercanvi de coneixements en este camp emergent. Trobem investigació en l'àrea de gestió de sòls i residus de poda, alimentació, aigües, plàstics, paper i cartó, i altres fraccions. El seu objectiu és impulsar la innovació i contribuir al desenvolupament de solucions sostenibles per a abordar els desafiaments de gestió de residus en la societat.

Aliances i promoció d'activitats. Diversos grups s'unixen per a promoure la gestió sostenible de residus a través d'aliances estratègiques. Grups d'investigació, servicis universitaris, empreses, administració i organismes col·laboren estretament per a abordar els desafiaments ambientals de manera integral. Des de la identificació d'oportunitats fins a la implementació de solucions innovadores, estes aliances impulsen la cooperació i l'intercanvi de coneixements. Organitzen trobades, taules redones i projectes conjunts per a compartir bones pràctiques i desenvolupar iniciatives que fomenten la reducció, reutilització, reciclatge i valorització de residus. El seu objectiu és generar un impacte positiu en l'entorn universitari i més enllà, promovent un model de desenvolupament sostenible i responsable.