University of Valencia logo Logo Ontinyent Campus Logo del portal

Conferència del Programa Universitat i Societat a Ontinyent

  • February 15th, 2023
Image de la noticia

CONFERÈNCIA PROGRAMA UNIVERSITAT I SOCIETAT A ONTINYENT

ELS ALIMENTS TRANSGÈNICS

Es tracta de donar una visió científica i neutra, sobre les noves tecnologies de millora vegetal basades en la tecnologia del DNA recombinant. Es presenta la necessitat de fer millora genètica per fer front a la creixent població. Es repassen els mètodes emprats en la millora genètica clàssica i l’alternativa biotecnològica que ofereixen les noves tecnologies, les seues aplicacions i l’àrea mundial dedicada als conreus transgènics. S’analitzen els possibles riscos per a la salut humana, per al medi ambient i per a la societat. Finalment, es presenten les tendències futures de millora genètica vegetal basades en la biotecnologia.

Joan Ferré Manzanero– CURRICULUM VITAE

Va nàixer a Mislata (València). Va realitzar els seus estudis de llicenciatura a la Universitat de València (UV) i es va llicenciar en Ciències Químiques en 1978. En 1984 va rebre el títol de Doctor en Química per la UV amb la tesi doctoral que es va portar a cavall entre el Departament de Genètica de la UV i la Divisió de Biologia de la Oak Ridge Laboratori Nacional, Oak Ridge (Tennessee, els EUA), on va passar més d'un any. Va realitzar els seus estudis postdoctorals en el Departament de Genètica Reproductiva del Magee Womens Hospital (Pittsburgh, Pennsylvania, els EUA). En 1981 va ser contractat com a Professor Ajudant de Genètica en la UV. Va obtindre la plaça de Professor Titular en 1986 i el lloc de Catedràtic de Genètica l'any 2000.

Va exercir el càrrec de Director del Departament de Genètica de la UV durant 7 anys (1999-2006). Actualment és Director de l'Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina de la UV (BIOTECMED). Des de 1989, va gaudir de llicències sabàtiques en la Universitat de Hawaii, en la Univ. de Tenessee (els EUA) i en l'empresa Plant Genetic Systems (Bèlgica).

En 2016 va rebre, del Consell Social de la Universitat de València, el “Premi Recerca i desenvolupament” en el marc de la XXI Edició de Premis Universitat-Societat.

Ha sigut el responsable de l'organització del congrés de la Societat Espanyola d'Entomologia Aplicada (en 2015, amb més de 200 assistents), del de la Society for Invertebrate Pathology (en 2019, amb més de 500 assistents) i del Congrés d’Ornitologia dels Terres de Parla Catalana (en 2022, amb més de 100 assistents). Ha publicat més de 160 articles en revistes científiques.

Els seus interessos d'investigació actuals són (i) comprendre les bases bioquímiques i genètiques de la resistència dels insectes a les toxines de Bacillus thuringiensis (Bt), (ii) estudiar la manera d'acció de les toxines Bt, i (iii) trobar nous ceps de Bt i gens de proteïnes insecticides per al desenvolupament d'insecticides basats en Bt per a controlar les plagues d'insectes agrícoles. Els seus treballs amb Bt van començar en 1989 i han continuat ininterrompudament durant més de 30 anys.

En el seu temps lliure és un aficionat a observar ocells i en 2017 va ser elegit president de la Societat Valenciana d'Ornitologia, càrrec que ostenta fins hui.