Logo de la Universitat de València Logo Rectorat de la Universitat de València Logo del portal

Període de mandat: 1984 - 1994

Apunt biogràfic:

Ramon Lapiedra (Almenara, 1940) és catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València, membre del Consell Valencià de Cultura i de l’Institut d’Estudis Catalans, exrector de la Universitat de València i expresident de Valencians pel Canvi.

Es va llicenciar en Ciències Físiques per la Universitat de Madrid l’any 1963. Entre 1963 i 1966 va estar becat pel govern francès a París, on va realitzar estudis en física teòrica. Fou investigador en el CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) a París de 1966 a 1969. Aquest darrer any es va doctorar en física teòrica per la Universitat de París. Va treballar com a professor de la Universitat de Barcelona des de 1969 fins a 1978. En 1974 també es va doctorar en física teòrica per la Universitat de Barcelona. Entre 1978 i 1982 va impartir docència, com a agregat, a la Universitat de Santander. Des de 1982 i fins a avui és catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València.

Entre els anys 1984-1994 va ser rector de la Universitat de València. El 1993 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Jaume I de Castelló; i en 1995 va rebre la Medalla de la Universitat de València.

Actualment, és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i del Consell Valencià de Cultura. En el seu dia també va integrar la comissió assessora per a l’elaboració de l’Informe Universitat 2000 (Informe Bricall), encarregat per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Lapiedra és autor de més de quaranta publicacions científiques en física teòrica, la majoria de les quals en revistes especialitzades d’abast internacional, i de diversos treballs científics dirigits. La seua recerca es desenvolupa en electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els seus llibres es troba Els dèficits de la realitat i la creació del món, editat per la Universitat de València (2004), que va obtenir el premi de la Crítica Serra d’Or, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): Las carencias de la realidad. La conciencia, el universo y la mecánica cuántica (Tusquets, 2008).

Els seus darrers articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han estat publicats en revistes com ara Arbor, Sistema, Actes de la Universitat d’Estiu de Gandia, i en diverses obres de l’Institut d’Estudis Catalans.