Logo de la Universitat de València Logo Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE) Logo del portal

Escopia, equip de radiologia intervencionista

Escopia en arc
Escopia, equip de radiologia intervencionista
Marca: Escopia en arc
Tipus: Equip

La fluoroscòpia és el mètode d'obtenció d'imatges de raigs X en temps real, considerada com una eina molt eficaç per a una gran varietat d'exàmens diagnòstics i intervencions en pacients. No s'ha de confondre amb la radiologia convencional, que està basada en l'obtenció d'imatges estàtiques, conegudes comunament com a radiografies.

Descripció

En fluoroscòpia, com en tota obtenció d'imatges de raigs X, l'exposició mínima necessària per a tota mena d'obtenció depén de la informació específica que es necessita veure o analitzar en aquesta imatge. Per aquesta raó, els temps requerits per a formar les sèries d'imatges poden ser bastant prolongats el que afecta tant el pacient com al staff de manera proporcional.

Des del punt de vista de la salut ocupacional, aquest mètode requereix la presència de personal de salut o staff en el mateix ambient on es genera la radiació, normalment una sala de procediments. Això suposa immediatament un risc d'exposició a la radiació secundària (dispersa o scattering), generat pel propi pacient cada vegada que es requereix produir una imatge fluoroscòpica.

Els fotons generats dins del tub de raigs X contenen un espectre d'energies. Els fotons d'energia més baixos no contribueixen a la formació de la imatge, i per tant es filtren utilitzant làmines d'alumini i coure.

El “feix útil” resultant és colimat mitjançant obertures amb plom per a eixir de la carcassa del tub al pacient, a una certa distància.

Els fotons entren en el cos, experimenten atenuació (absorció i dispersió en diferents graus pels teixits), ixen del pacient i es detecten formant la imatge necessària per al diagnòstic, amb el contrast i lluentor adequada.

L'energia i la quantitat de raigs X generats en fluoroscòpia són controlades principalment per tres paràmetres de funcionament:

  • Kilovoltaje (kV): Regula principalment l'energia o la penetració dels fotons de Raigs X. Amb l'energia adequada proporciona el contrast necessari per a la imatge.
  • Corrent del tub (mili-amperes, dt.): Regula el número o quantitat de fotons. Un nombre adequat de fotons tendeix a disminuir el soroll d'imatge i li proporciona la lluentor requerida.
  • Duració de l'exposició: Depén del temps que s'activa aquesta exposició mitjançant un pedal o uninterruptor manual, depenent si el feix de raigs X és continu o premut. La fluoroscòpia premuda emet i tala el feix de raigs X diverses vegades per segon. Una quantitat molt xicoteta dels raigs X escapen pels costats de la carcassa del tub i una altra quantitat insignificant travessa la barrera formada pel tancament metàl·lic del tub.

L'orientació òptima d'una configuració de fluoroscòpia s'estableix amb el tub de raigs X per davall de la llitera del pacient i amb el sistema de detecció sobre ell, generalment un intensificador d'imatge o un detector digital de panell pla.

La distancia Font-Imatge (SID) és la distància entre el punt focal i la superfície del receptor d'imatge. La SID es fixa en Arc-C mòbils a 100 cm. L'Arc-C és capaç de girar al voltant del seu isocentre. La dosi de radiació augmenta amb el quadrat d'invers de la distància (la llei del quadrat invers).

La distància Font-Pell (SSD) es mesura des del punt focal del tub de raigs X al punt d'entrada del feix útil en el pacient. Per tant, la disminució de la SSD incrementa el risc de lesions de la pell induïda per radiació. La SSD mínima, generalment permesa en Arc-C, és de 30 cm. Molts fabricants proporcionen un espaiador en la carcassa del tub, que assegura la regla de 30 cm. Aquest separador no ha de ser remogut per l'usuari.

En les instal·lacions de radiografia i fluoroscòpia (R i F), la la altura de la taula no pot ser canviada respecte al tub de raigs X. En instal·lacions amb Arc-C fixos, com en pavelló de cateterisme cardíac, de procediments especials o vascular, existeixen sistemes d'imatges que es mouen independentment del tub, proporcionant una distància SID variable en el rang de 90 a 120 cm o més. Aquesta capacitat li permet al metge elevar el detector d'imatges quan es necessita espai per a dur a terme un procediment. En fluoroscòpia CT tota la superfície de la pell corresponent a l'amplària del feix útil s'irradia uniformement per la rotació del tub de raigs X.

Aplicacions pràctiques

La fluoroscòpia s'utilitza en medicina principalment amb finalitats diagnòstics però també en alguns procediments de tractament. Com prova de diagnòstic, la fluoroscòpia permet als metges l'estudi dels òrgans interns en temps real a la recerca de signes i símptomes d'una malaltia. Com a tractament, la fluoroscòpia s'utilitza per a guiar intervencions quirúrgiques que de no ser per aquesta tècnica serien molt més invasives.

Entre les aplicacions més freqüents podem citar:

En diagnòstic

  • Aparell digestiu: estudis de la deglució, esofagogrames, trànsit intestinal, laparoscòpies, ènema opac, biòpsies hepàtiques per via transcutànea, enteroclisi, etc.
  • Urologia: cistografia, nefrostomia percutània diagnòstica, urograma percutani excretor.
  • Ginecologia: histerosalpingografía.
  • Neurologia: mielografies.
  • Cardiologia: angiografies de gots de les extremitats inferiors, del cor i del cervell; estudi electrofisiológic intracardíac (EPS), etc.
  • Traumatologia: artrografia, control postquirúrgic, etc.

En tractament

  • Col·locació d'endopròtesi: esofàgiques, biliars, stents uretrals, stents intravasculars, etc
  • Infiltracions: especialment comú en la infiltració intra i periarticular de fàrmacs (anestèsics, corticoides, solucions de contrast, etc).
  • Dilatació d'estenosis vasculars, digestives o urològiques.
  • Cirurgia guiada: biòpsies, vertebroplastirs, extirpació de tumors (especialment en localitzacions delicades), cirurgia renal, nefrostomía, col·locació de marcapassos i desfribiladors cardíacs, angioplàsties, cirurgia urològica (especialment en pielografia retrògrada).

Cal tindre en compte que el procediment exacte de fluoroscòpia pot variar considerablement segons la condició del pacient, les estructures que s'examinaran, la tasca a realitzar (visualització o intervenció) i els protocols establits per a cada regió del cos. Per exemple, algunes intervencions guiades per fluoroscòpia poden requerir l'ús d'anestèsia i de la immobilització del pacient.

Certificacions de qualitat

ISO 9001

Calibratge anual per servei de protecció radiològica de la UV.

Inspeccions periòdiques per CSN (Centre de Seguretat Nuclear).

Condicions d'ús

Font radioactiva que requereix tindre la formació adequada i legal.

Estructura/es UV que ho gestiona
Unitat Central d'Investigació de Medicina (UCIM)