UVCulturaExtensió UniversitàriaUniversitat de València Logo del portal

Post-pandèmia i nous valors, conferència online del professor de Psicologia Social Ismael Quintanilla

  • 17 de setembre de 2020
Post-pandèmia i nous valors

Divendres 25 de setembre a les 12.00 hores

Dins del cicle de conferències online “Les persones majors davant la Covid-19” organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Esport, el divendres 25 de setembre a les 12.00 hores tindrà lloc la tercera conferència el títol de la qual és “Post-pandèmia i nous valors”, en la qual el filòsof i professor de Psicologia Social de la Universitat de València, Ismael Quintanilla, conversarà amb la Directora del Servei de Cultura Universitària, Ester Alba Pagán.

En aquesta conferència-diàleg es parlarà de la transició de valors que s'inicia a la fi del segle passat i la seua influència sobre les nostres conductes socials i estils de vida. De com el pas de la societat postindustrial a la que es coneix com la societat en xarxa està generant notables canvis en les estructures socials propiciant un canvi de valors sostingut que altera el sistema de creences, propiciant el fenomen de la postveritat.

S'analitzarà com l'anterior crisi econòmica (2008) va canalitzar l'egoisme i l'avarícia, el coronavirus està canalitzant la solidaritat, l'empatia i la generositat. Molt prompte s'ha constatat que la sortida depèn de l'esforç col·lectiu. També es farà referència a l'egoisme que és un “motor” del benefici individual (interès propi intel·ligent) però, no obstant això, la història s'escriu amb l'esforç col·lectiu i l'interès comú intel·ligent.

Es finalitzarà analitzant com en realitat no existeixen “nous valors” sinó la prevalença dels uns sobre els altres. En un pròxim futur, guanyarà el darvinismo social o una economia del benefici comú? Molt sintèticament: Hobbes o Rousseau?

Ismael Quintanilla Pardo és llicenciat en filosofia i doctor en Psicologia per la Universitat de València, de la qual és professor de Psicologia Social des de l'any 1976. Ha estat vicedegà de la Facultat de Psicologia i president de la Societat Valenciana de Psicologia Social. Ha estat professor convidat en nombroses universitats espanyoles, europees i iberoamericanes i conferenciant en jornades, seminaris i congressos de caràcter científic, professional i empresarial en temes relacionats amb la gestió dels recursos humans, la conducta social i econòmica i del consumidor, el màrqueting social, la gestió cultural, la innovació i la gestió del coneixement. El seu últim llibre és ¿Valores o valores económicos? ¿Qué necesitamos? (2014, Pirámide).

La sessió serà retransmesa en directe a través del Canal YouTube del Centre Cultural La Nau el divendres 25 de setembre a les 12.00 hores. Posteriorment es podrà accedir a la sessió gravada també a través d'aquest Canal: http://www.youtube.com/c/centreculturallanauuv