Logo de la Universitat de València Logo Servei d'informàtica [SIUV] Logo del portal

20 Anys d'Aula Virtual UV

  • Servei d'Informàtica
  • 16 d’abril de 2024
Image de la noticia

Al febrer d'enguany s'han complit 20 anys de la posada en marxa, per part del Servei d'Informàtica de la UV (SIUV), d'un projecte pioner a nivell estatal en el seu moment, l'Aula Virtual (AV) de la nostra universitat. Es tracta d'una plataforma de gestió de l'aprenentatge, que permet administrar els continguts, activitats i comunicació requerits en la docència dels estudis de la nostra universitat.

La UV ha comptat amb dos plataformes de AV, en tots dos casos de codi obert: la primera utilitzada va ser “.LRN”, i a partir de l'any 2010 va ser substituïda per Moodle. 

L'AV va suposar incloure una nova tecnologia que millorava els processos d'aprenentatge, i des de llavors ha evolucionat incorporant ferramentes que han possibilitat una docència més activa i centrada en l'estudiantat i impulsant noves metodologies innovadores d'aprenentatge en la nostra universitat. A més, s'ha estés el seu ús en altres àmbits diferents a la docència oficial o els títols propis, creant-se comunitats en AV per a MOOCs, formació especialitzada, gestió administrativa, òrgans acadèmics, etc. 

Esta plataforma va ser clau en els anys de la pandèmia del COVID’19 per a superar amb garanties les dificultats que van sorgir. Va permetre realitzar la docència i avaluació del nostre estudiantat, al mateix temps que va servir per a evidenciar que un altre tipus de docència i models d'aprenentatge eren possibles. L'AV posseïx hui més de 500 extensions que permeten, entre altres, la formació de grups, diferents tipus de qüestionaris i tasques, realitzar tallers, dinamitzar les classes presencials mitjançant activitats de participació, realitzar diferents tipus de videoconferències, ús de vídeos interactius, etc., a més de monitorar les activitats de l'estudiantat, veure la seua evolució i configurar els processos de la seua avaluació formativa i sumativa. 

En els últims quatre anys s'han creat en AV més de 70.000 cursos i comunitats, hi ha més de 280.000 usuaris i s'han realitzat més de 1.470.000 activitats.