Logo de la Universitat de València Logo Servei d'informàtica [SIUV] Logo del portal

Ada Lovelace, el nou nom del carrer del Servei d’Informàtica de la UV.

  • Servei d'Informàtica
  • 18 d’octubre de 2023
Image de la noticia

Fins al 2 de novembre de 2023, el Campus de Burjassot acull una de les obres seleccionades dins de la XXVI Mostra art públic / universitat pública. Es tracta d'Odònim Burjassot 2023, un projecte que cerca visibilitzar la falta de presència de noms de dones en l'espai públic, però també dins dels programes curriculars del sistema educatiu.

Per a això, en diferents edificis del Campus s'han instal·lat plaques que senyalitzen carrers amb noms de dones. En el cas del Servei d’Informàtica de la Universitat de València, s'ha destacat la figura d'Ada Lovelace.

Ada Lovelace (Londres, 1815 – 1852) és coneguda com la primera programadora per escriure el primer algorisme informàtic de la història, però com va arribar a aconseguir-lo? Algunes fites definitives en la seua vida.

1. La seua mare, Annabella Noel Byron, va estudiar matemàtiques i astronomia i es va esforçar en què la seua filla tinguera una sòlida formació centífica i humanística des de xiqueta. La va allunyar de matèries irracionals per a evitar qualsevol acostament al seu pare, el poeta romàntic Lord Byron, de qui es va separar sent Ada un bebè.

2. La seua fascinació per la màquina analítica, dissenyada (mai construïda) pel matemàtic Charles Babbage per a executar programes de computació, li va portar a desenvolupar el primer algorisme amb capacitat per a ser processat per aquest aparell, encara que mai va poder ser provat.

3. L'algorisme servia per a calcular els números de Bernoulli (usava dos bucles per a realitzar els càlculs). No obstant això, la seua major influència va ser concebre el potencial de la computació. Va deduir la capacitat dels ordinadors per a anar més enllà dels càlculs de números: podrien programar-se i reprogramar-se per a executar diferents funcions amb la finalitat de dur a terme qualsevol tasca que es poguera expressar amb símbols.

4. Va suggerir l'ús de targetes perforades com a mètode d'entrada d'informació i instruccions a la màquina analítica. Es va inspirar en els telers de Jacquard, un teler mecànic que funcionava amb targetes perforades.