Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Les dones són majoria entre el personal investigador que participa des de hui al V Festival Pint of Science de València

  • Unidad de Cultura Científica y de la Innovación
  • 20 mayo de 2019
Cartell Pint of Science 2019 a València

Una trentena de científiques i científics dels principals centres d’investigació i universitats valencianes impartiran 25 xarrades distribuïdes en quatre temàtiques –salut, medi ambient, astrofísica i neurociència– en diversos bars de València (Benimaclet, Russafa i Ciutat Vella) des de hui dilluns 20 de maig fins el dimecres d’aquesta setmana. El 54% del personal investigador participant seran dones.

València se suma així, per cinquena vegada consecutiva i amb la col·laboració i l’organització de Las Naves Centre d’Innovació, a aquest festival internacional que se celebra simultàniament en 73 ciutats espanyoles i en més de 400 ciutats de 24 països de tot el món.

Nanosolucions per al càncer, el declivi dels teuladins, el deute que tenim amb les dones científiques o preguntes com què passa al nostre cervell quan ens deprimim i què hi ha més enllà del nostre sistema solar, són algunes de les temàtiques que es podran gaudir en la cinquena edició del festival internacional de divulgació científica Pint of Science (PoS), segons ha informat Las Naves en un comunicat. 

Durant els dies 20, 21 i 22 de maig, a partir de les 19h, el bar Café Mercedes Jazz –a Russafa– albergarà les xarrades sobre salut, el bar Ca Revolta –a Ciutat Vella– farà el mateix amb les conferències sobre neurociència, Beers and Travels Bar –també a Ciutat Vella– acollirà les xarrades sobre astrofísica; i el Casino Musical de Benimaclet serà l’escenari de les conferències sobre medi ambient. El programa complet, amb adreces de bars, temes i horaris, es pot consultar en la web: https://pintofscience.es/events/valencia.

 

Una trentena d’investigadors i investigadores a València

En aquesta edició a Espanya –el segon país amb més seus de PoS del món– se celebren un total de 387 esdeveniments en 148 bars, amb la participació de 784 científics i científiques com a ponents i més de 400 persones voluntàries en l’organització. PoS pretén acostar als i les investigadores al públic, aprofitant l’ambient relaxat i amigable dels bars, per a facilitar la seua interacció. “Continuar apostant any rere any, des de Las Naves, per aquest festival és una clara declaració d’intencions de l’Ajuntament de València. Des de les administracions públiques és prioritari donar suport i fomentar la ciència que fem a la nostra ciutat i també impulsar esdeveniments com el PoS que l’acosta a la ciutadania”, assenyala el regidor d’innovació i vicepresident de Las Naves, Berto Jaramillo.

València se suma així, amb la presència de 31 investigadors i investigadores del nostre territori, a aquest festival que any a any continua augmentant el seu públic i els seus ponents. El 54% de les persones ponents seran dones.

La participació de la comunitat científica en l’èxit del festival ha sigut i és clau. Enguany participaran institucions valencianes que es dediquen a la ciència i a la investigació com la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, instituts com el IATA, l’ITQ, l’Institut Cavanilles, l’ICMOL o l’IFIC, centres d’investigació com el CIPF, Incliva, FISABIO o l’Observatori Astronòmic, i hospitals com el Clínic de València o el General d’Alacant.

 

5 anys divulgant ciència

PoS va nàixer al maig de 2013 en l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la investigació que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. “Va ser un esdeveniment molt inspirador. Els investigadors van pensar que, si la gent volia entrar en els laboratoris per a conéixer als científics, per què no portar-los on estava la gent? I així va nàixer PoS”, relata Rafael Martínez, el tercer coordinador nacional de la 5a edició del festival. 

La idea ràpidament es va replicar en altres països fins que en 2015 es va celebrar la 1a edició de PoS a Espanya, i també a València, on des de llavors el festival ha anat incrementant en participació exponencialment.

Imágenes: