Logo de la Universdad de Valencia Logo Unidad de Cultura Cientifíca y de la Innovación - Cátedra de Divulgación de la Ciencia Logo del portal

Oberta la inscripció a la XXV Matinal de l’evolució, el 18 de maig al Botànic, on intervindrà el biotecnòleg José Miguel Mulet

  • Unidad de Cultura Científica y de la Innovación
  • 19 abril de 2024
cartell matinal

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UV) ha obert la inscripció a la XXV Matinal de l’evolució, que tindrà lloc dissabte 18 de maig a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la institució acadèmica, amb l’objectiu d’actualitzar els coneixements sobre l’evolució humana. L’acte, amb ponències, un debat i la conferència de cloenda a càrrec del catedràtic de biotecnologia de la Universitat Politècnica de València José Miguel Mulet, s’adreça a professorat de secundària i batxillerat, i la inscripció a l’activitat és gratuïta i es pot realitzar fins dimarts 14 de maig en https://ir.uv.es/Uidji6y.

A l’acte coordinat per Juli Peretó, catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV i que presentarà Mulet, hi participaran Daniel Tamarit, microbiòleg evolutiu especialitzat en ciències genòmiques i filogenètica, i professor assistent a la Universitat d’Utrecht, amb la conferència “Els nostres avantpassats, déus d’Asgard: l’origen de la cèl·lula eucariota”.

Carmen Agustín Pavón, per la seua banda, participarà amb la conferència “Cervell de mare, cervell de pare”. Agustín és doctora en Neurociències i professora del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física de la UV. El seu interès d’investigació inclou la neurobiologia de l’olfacció, el comportament emocional, i el comportament sòcio-sexual i maternal, tant en animals sans com en models animals de malalties del sistema nerviós.

Després de la pausa per al cafè (11-11.30 hores), hi intervindrà Josabel Belliure Ferrer, professora d’Ecologia en la Universitat d’Alcalá i investigadora en ecologia evolutiva de vertebrats terrestres, sobretot aus i rèptils, amb la conferència “Qui sobreviu i per què? A la recerca de trets adaptatius”. A les 12.15 hores serà el torn d’Olga Mayoral García-Berlanga, professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri i subdirectora i investigadora del Jardí Botànic UV, qui intervindrà amb la ponència “Plantes a l’ombra: l’evolució oblidada de les plantes”.

En aquesta XXV Matinal de l’evolució també es podrà conéixer l’aportació d’Hèctor Escrivà, qui en la seua intervenció, “Com i quan va aparèixer el nostre cap?”, analitzarà aquesta estructura, una de les més importants dels vertebrats, que els ancestres evolutius dels humans no posseïen. Escrivà és director d’investigació del CNRS i director de la unitat d’investigació BIOM (Biologie integrative des organismes marins) a Banyuls. Les seues línies de recerca se centren en estudis sobre l’evolució del desenvolupament (EvoDevo), en particular sobre l’aparició dels vertebrats.

Per la vesprada, hi haurà un debat amb els ponents del matí que serà moderat per Raquel Ortells, professora del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV i hi haurà una cerimònia de gratitud al mestratge. La conferència final de Mulet durà per títol “Per què mengem el que mengem”. J. M. Mulet és autor de diversos llibres com Transgénicos sin miedo (2014), ¿Qué es comer sano? (2018) y Comemos lo que somos: Cómo la cultura y la sociedad han modificado la comida (2023).

Aquest acte té el suport de les següents entitats: per part de la UV, la Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat, el Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, la Unitat de Cultura Científica i la Innovació, l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), la Facultat de Ciències Biològiques, el Jardí Botànic i el Servei de Publicacions. També han donant suport la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la revista Mètode, Acció Cultural del País Valencià, la Societat Catalana de Biologia i l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Més informació i inscripcióhttps://ir.uv.es/Uidji6y