Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El 5% dels pacients d’infart agut de miocardi pateixen falta d’aportació de sang a zones afectades

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 de juny de 2023
Vicente Bodí, amb el seu equip d’investigació.
Vicente Bodí, amb el seu equip d’investigació.

Un estudi liderat per l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA (de l’Hospital Clínic de València) i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) en col·laboració amb, entre d’altres centres, la Universitat de València, conclou que el 5% dels pacients amb infart agut de miocardi presenten regions del cor danyades per l’infart amb una pobra aportació de sang els mesos posteriors a l’esdeveniment. La investigació, publicada en la revista JACC Cardiovascular Imaging, destaca que aquests pacients tenen més predisposició a desenvolupar canvis cap a una pitjor estructura del cor i, per tant, a una reducció de la funció cardíaca.

L’infart agut de miocardi –oclusió brusca d’una artèria coronària– és una patologia amb una incidència elevada als països occidentals. Els resultats d’aquesta investigació, que posa en evidència la necessitat de seguir buscant opcions terapèutiques que ajuden a aconseguir, després de l’infart, una arribada completa de flux sanguini al miocardi –el múscul cardíac, encarregat d’impulsar la sang pel cos mitjançant la seua contracció–, es reflecteix en un treball en què també hi han col·laborat l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Universitat Politècnica de València.

Els investigadors principals del projecte han estat els doctors Vicente Bodí, coordinador del Grup de Recerca Traslacional en Cardiopatia Isquèmica d’INCLIVA i adscrit a CIBERCV, cap de Secció del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de València i catedràtic del Departament de Medicina de la Universitat de València (UV); César Ríos, del mateix grup de recerca d’INCLIVA; i José Gavara, del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tisular de la UPV.

La cardiopatia isquèmica engloba un conjunt de patologies caracteritzades per una aportació insuficient d’oxigen al cor en relació amb la demanda. Tot i que s’han fet grans avanços en els últims anys amb el desenvolupament de tècniques per obrir el vas oclòs, al voltant de la meitat dels pacients presenten zones del miocardi amb una disminució del flux de sang els dies posteriors a l’infart, la qual cosa persisteix en un 5% posteriorment. Per això, continuar investigant en el camp de l’infart agut de miocardi i aprofundir en l’entesa a nivell clínic d’aquest fenomen és de gran interès per avançar en el maneig dels pacients en aquest escenari.

En l’estudi multicèntric van participar 471 pacients diagnosticats amb un infart agut de miocardi de l’Hospital Clínic de València, l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona i l’Hospital Clínic de Barcelona, resultat d’un registre col·laboratiu entre els tres hospitals des de fa més de 5 anys. A tots els participants se’ls van fer dues proves de ressonància magnètica cardíaca per avaluar l’estructura i la funció miocàrdica durant les setmanes posteriors a l’esdeveniment cardiovascular.

Posteriorment, en un laboratori central de la Universitat Politècnica de València es van analitzar els estudis d’imatge per fer una quantificació homogènia dels principals índexs de dany cardíac. Així mateix, es va fer una recollida sistemàtica dels índexs clínics principals i d’imatge cardíaca d’aquests pacients. Posteriorment, en un laboratori central de la Universitat Politècnica de València es van analitzar els estudis d’imatge per fer una quantificació homogènia dels principals índexs de dany cardíac. Així mateix, es va fer una recollida sistemàtica dels índexs clínics principals i d’imatge cardíaca d’aquests pacients.

Aquest projecte ha obtingut finançament de l’Institut de Salut Carles III, els fons de desenvolupament regional (FEDER) i la Generalitat Valenciana en el marc d’un programa PROMETEU per a grups de recerca d’excel·lència de la Comunitat Valenciana. En la investigació també han participat els doctors José Fernando Rodríguez-Palomares, del Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron; José Tomás Ortiz, del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona; i David Moratal, també del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tisular de la UPV.

 

Article: Bodi et al. «Impact of Persistent Microvascular Obstruction Late After STEMI on Adverse LV Remodeling: A CMR Study». JACC: Cardiovascular Imaging. Available online 12 April 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jcmg.2023.01.021