Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El catedràtic de Microbiologia David Navarro participa en un projecte per a la detecció ràpida de COVID-19

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 d’abril de 2020
Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.
Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

L’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, ha obtingut finançament de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) per al projecte ‘Detecció i caracterització ràpida de COVID-19 i del pacient’. L’investigador principal és Felipe Javier Chaves, director de la Unitat de Genòmica i Diabetis d’INCLIVA; i en el projecte col·labora el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital Clínic de València, dirigit per David Navarro, catedràtic del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València.

​ El projecte ha sigut presentat en el marc de la convocatòria de sol·licitud urgent d’expressions d’interès per al finançament extraordinari de projectes d’investigació sobre SARS-COV-2 i la malaltia COVID-19, dirigida a impulsar propostes “que permeten una implementació i posada en marxa immediata en el Sistema Nacional de Salut, amb resultats concrets, primerencs i aplicables a la situació actual” d’urgència generada per l’impacte d’aquesta pandèmia.

L’estudi se centra a detectar la infecció de manera ràpida i a obtindre informació sobre la seqüència del virus per a determinar-ne la virulència. A més, analitzarà els factors genètics del pacient que modulen l’efecte de la infecció. Amb aquestes dades es podrà determinar el risc de cada pacient i l’evolució de la malaltia.

Per a això, es desenvoluparen kits modulars de baix cost i que puguen treballar a partir de mostres de diferent origen. El procediment serà senzill i de mínima manipulació tant per al processament de la mostra com per a l’anàlisi de resultats. Els kits permetran determinar la presència del virus en entre 15 i 30 minuts i els aspectes genètics del virus i del pacient en 3 o 4 hores.

Els kits es basaran en amplificació isoterma i mitjançant PCR ràpida de les regions d’interès i la seua detecció ràpida. En un segon mòdul, a partir d’aquests amplificats i aquells d’interès en relació al pacient, es generaran llibreries per a ser seqüenciades mitjançant sistemes NGS (Seqüenciació de nova generació de tercera generació) de Nanopore. D’aquesta manera, a través d’un informe sobre la base de les dades disponibles i incloent altres variables clíniques d’interès, es podrà conèixer el cep del virus i les variables del pacient que són rellevants en la malaltia.

L’impacte serà molt elevat en disposar en 1 o 2 mesos de tests que permetran detectar la presència del virus en xicotetes quantitats (entre 1 i 10 còpies del virus en la mostra). També trobarà si hi ha infecció en les persones exposades, la capacitat infectiva i com podria cursar la infecció sobre la base del cep a la qual s’haja exposat i a les seues característiques genètiques. Això permetrà ràpidament pacients infectats i a aquells que poden desenvolupar la malaltia amb més complicacions. El projecte es desenvoluparà en dotze mesos i el finançament de l’ISCIII és de 175.000 €.

Imatges: