
Cinc institucions d’investigació, entre elles la Universitat de València, han organitzat aquest dimarts 4 de febrer a les 19.30 hores a la Fábrica de Hielo de València (carrer José Ballester Gozalvo, 37) una nova sessió de Ciència i canyes, un esdeveniment de divulgació científica que compta amb la participació d’especialistes de diverses àrees que acosten el coneixement d’una forma lúdica a través de xarrades breus. L’acte es traduirà simultàniament a llengua de signes per FESORD i l’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament.
L’acte està organitzat, a més, per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat Politècnica de València (UPV), la delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana i l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA. Compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
María Fernández-López, investigadora de l’Estructura de Recerca Interdisciplinària (ERI) de Lectura de la Universitat de València explicarà la increïble flexibilitat del cervell humà, i la seua habilitat per a llegir una paraula encara que les lletres estiguen en un ordre incorrecte. En la conferència “Lletres desordenades en una ment precisa” s’explicaran alguns experiments clau que mostren aquesta adaptabilitat i es discutirà per què el cervell humà pot fer aquests trucs tan fàcilment, fins i tot quan les paraules semblen un caos. La conferència pretén analitzar les claus cognitives i contextuals que permeten desxifrar el caos, com influeix l’experiència prèvia en el llenguatge i què diu aquesta habilitat sobre el funcionament de la percepció i la lectura.
David Vaquero Pelaz, investigador postdoctoral en la Unitat de Divisió Cel·lular i Cohesinopaties de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), en la seua xarrada “La compañía del anillocohesina y el viaje de la mitosis”, parlarà de com en el laboratori s’usa una cosa tan comuna com el llevat del pa o la cervesa per a estudiar una de les fases més importants del cicle cel·lular: la mitosi. De la mà dels protagonistes del cicle El senyor dels anells es podrà aprendre com les cèl·lules estan realitzant un viatge cíclic formidable pel qual es divideixen per a donar lloc a dues cèl·lules noves; i com un investigador en ciència bàsica duu a terme el seu treball per a continuar incorporant coneixement a la societat.
A més, Paco Pedroche, investigador de l’Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinària (UMM) de la Universitat Politècnica de València, pronunciarà la conferència “L’infinit és un acordió”; Paula Romeo, Marina Pinte i Teresa de Pablo (investigadores de FISABIO) tractaran del codi europeu contra el càncer; i Olga Rivero, d’INCLIVA, explicarà els biomarcadors ocults dels trastorns mentals.
Imatges: