Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Joan Ferràs, exalumne de Medicina, guanya el Premi Sanitas MIR que reconeix la formació i el jove talent investigador

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de novembre de 2021
Joan Ferràs, exalumne de grau i doctorat de la Universitat de València i cirurgià ortopèdic i traumatòleg a l’Hospital Arnau de Vilanova – Llíria de València.
Joan Ferràs, exalumne de grau i doctorat de la Universitat de València i cirurgià ortopèdic i traumatòleg a l’Hospital Arnau de Vilanova – Llíria de València.

Joan Ferràs, exalumne de grau i doctorat de la Universitat de València i actualment cirurgià ortopèdic i traumatòleg a l’Hospital Arnau de Vilanova – Llíria de València, és el guanyador del Premi Sanitas MIR 21, que fa 25 anys que reconeix la formació i el talent de metges i metgesses MIR. El guardó, de 15.000 euros, va ser atorgat pel Ministeri d’Universitats, el Ministeri de Sanitat i la comissió nacional de formació mèdica especialitzada i reconeix la formació universitària i en l’Hospital La Fe de València, on Ferrás estigué com a intern cinc anys.

Joan Ferràs ha realitzat 40 publicacions científiques, quatre llibres complets i va obtindre cum laude en la lectura de la seua tesi doctoral, “Planificació quirúrgica tridimensional de les osteotomies femorals en el dolor anterior de genoll”. En els darrers anys ha desenvolupat dues beques d’investigació competitives, i va guanyar el premi WitheCloud de la Scoliosis Research Society a Los Angeles (EEUU), així com el premi a la millor idea en cirurgia ortopèdica i traumatologia de la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

La seua tesi doctoral va consistir a desenvolupar una nova metodologia per a la planificació quirúrgica tridimensional d’osteotomies femorals. La filosofia de la tesi va ser generar una metodologia accessible que permetera els cirurgians calcular i planificar osteotomies amb programes informàtics convencionals. La dotació econòmica del premi, lliurat el dia 11 de novembre en un acte a Madrid, l’aporta íntegrament la Fundació Sanitas, sense vot en l’elecció, de forma que es tracta d’un premi MIR d’àmbit estatal en què només participen institucions públiques d’alt nivell.

“La Universitat de València ha sigut els darrers 12 anys una oportunitat per convertir-me en el que sóc. Sense una universitat pública com la UV no hauria pogut estudiar la carrera que he estudiat, fer el doctorat ni accedir a la formació que m’ha portat on estic. No ens adonem de la importància de tenir una universitat com aquesta tan accessible i tan a prop”, ha destacat Joan Ferràs.

“He d’agraïr especialment a Pascual Medina, Glòria Segarra, Susana Novella i Carlos Hermengildo la formació científica que he rebut. Els darrers onze anys, des que vaig entrar a la Facultat, m’han obert les portes del seu laboratori i m’han ensenyat el mètode científic tal com el conec. Per suposat, també a tots els mestres que han dedicat temps i esforç a formar-me i transmetre’m els coneixements que em permeten tractar els meus pacients diàriament”, ha agraït Joan Ferrás, que actualment dirigeix la revista Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology (JOST) per a apropar la ciència a joves investigadores i investigadors i que permet entendre el funcionament d’una revista científica.

En la cerimònia dels Premis Sanitas MIR 2021 també es va reconèixer amb dos accèssits de 4.000 euros cadascun Alicia González Martínez, neuròloga de l’Hospital Universitari de La Princesa i Alejandra Tomás Velázquez, especialista en dermatologia de la Clínica Universitat de Navarra. Al premi es presentaren 73 candidatures de 28 especialitats mèdiques, procedents de 41 hospitals espanyols.