Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Unes jornades exploren les possibilitats del còmic per a l’educació, la docència i la innovació en medicina

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 de maig de 2023
Participants en les I Jornades d’Educació, Docència i Innovació a través del còmic (JEDI còmic 2023).
Participants en les I Jornades d’Educació, Docència i Innovació a través del còmic (JEDI còmic 2023).

El Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, en col·laboració amb l’Aula de Còmic del Vicerectorat de Cultura i Societat i la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València (UV) han organitzat les I Jornades d’Educació, Docència i Innovació a través del còmic (JEDI còmic 2023), un esdeveniment amb l’objectiu de promoure i millorar les competències del públic en comunicació a través del còmic. L’il·lustrador Paco Roca va impartir la xarrada magistral, va tractar el procés creatiu d’Arrugas (una de les seues obres més conegudes) i va debatre sobre la utilitat de l’obra en el context de la medicina.

En la jornada, celebrada en la Facultat de Medicina i Odontologia de la UV el 4 de maig, es va exposar els 3 còmics finalistes de les edicions 2021 i 2022 de FisioCómic, un concurs de còmics sobre processos fisiològics dirigit a estudiantat de qualsevol grau de les universitats espanyoles que tinga com a assignatura la Fisiologia i que coordina la UV. L’acte el va presentar Glòria Olaso, coordinadora del Grup Consolidat d’Innovació Docent en Fisiologia Narrativa.

Entre d’altres, varen intervindre Álvaro Pons i Noelia Ibarra, docents de la UV, amb la conferència Possibilitats educatives del còmic: formació universitària en còmic a la Universitat de València; la també professora Blanca Mayor Serrano (L’interés de la Medicina gràfica per als professionals sanitaris: els còmics testimonials); i la il·lustradora Cristina Durán, així com el dibuixant Miguel Ángel Giner Bou. Igualment, Lucía Romano León, Mª Cristina Cabeza García-Porrero i Miguel Sánchez Mayoral, participants al Concurs Nacional de Còmics en Fisiologia FisioCòmic, compartiren les seues impressions sobre aquestes activitats de innovació docent des de la perspectiva de l’estudiantat.

La organització del FisioCómic 2023 forma part del pla d’activitats de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UV per a 2023-2024, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tenologia (FECyT) i el Ministeri de Ciència i Innovació. Es tracta d’un concurs interuniversitari que enguany celebra la seua tercera edició i que està organitzat per la UV, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat Camilo José Cela de Madrid, on la UV és l’entitat amfitriona. La iniciativa pretén estimular les competències comunicatives dels estudiants de fisiologia, mitjançant la metodologia del còmic i serveix d’eina de divulgació científica i genera materials que poden servir com a eines docents per al professorat universitari.

La jornada, en la qual es varen inscriure 70 persones, va ser inaugurada dijous 4 de maig per Javier Chorro, degà de la Facultat de Medicina i Odontologia; Gloria Segarra, vicedegana de coordinació d’assignatures bàsiques de la Facultat de Medicina i Odontologia; i el professor Carlos Romá, aquest últim en el doble rol de director acadèmic de Formació Permanent, en representació de la vicerectora Ángeles Solanes, i com a director del projecte d’innovació docent finançat per la Universitat de València a través del Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa de la UV (ref. UV-SFPIE_PID-2080245) en el qual s’adscriu la jornada.

“L’encontre va constituir un punt de trobada entre docents, estudiants i creadors i creadores de còmics, que per primera vegada tingueren l’oportunitat de reflexionar sobre la utilitat de les seues creacions per al desenvolupament de la formació dels futurs professionals de la salut en la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València”, destaca Carlos Romá.

 

Annex: Diverses imatges de l’acte.

Imatges: