
Gemma Lluch, Universitat de València
Els mitjans socials poden convertir els usuaris en protagonistes del seu entorn. També el lector.
Instagram, YouTube, Twitch o Twitter són alguna cosa més que canals de comunicació: a vegades, els usuaris creen rituals que busquen la identificació amb els iguals, la participació en les creences, els interessos i els desitjos comuns.
La lectura no és estranya als instants de participació comuna virtual. Alguns adolescents, joves i adults utilitzen blogs, xarxes socials o canals audiovisuals per a compartir les seues lectures, per a trobar una veu pròpia a través de les lectures que els agraden.
Mentre llegim en la pantalla, compartim fragments en Twitter o obrim un fil amb comentaris o captures del text. També podem posar-nos davant la càmera per opinar sobre el llibre i penjar el vídeo en YouTube, en una història (story) en Instagram o en un feed en Twitter. Anunciem un directe per dialogar, compartir, crear o sentir davant (o per a) qualsevol habitant del món virtual.
En aquest context, el món virtual es transforma en un espai de comunicació, un lloc on entaulem converses, construïm coneixement o compartim experiències.
Un canvi de paradigma en la lectura
El canvi que Internet ha introduït en la lectura és enorme. Tant, que parlem d'un canvi de paradigma. Han canviat els costums, les maneres de llegir i sobretot la manera de relacionar-se amb la lectura.
Però quins són els principals canvis que ha introduït Internet en la lectura?
-
Autors. Els nous lectors valoren els autors, els segueixen i els són fidels. Els agrada la proximitat que els proporcionen les eines virtuals. Han passat de la veneració respecte a algú intocable i llunyà a l'admiració.
-
Editorials. Triomfen les que han sabut personalitzar la relació amb els seguidors i han creat una comunitat virtual de lectors i, per tant, de compradors. Els responsables de comunicació d'aquestes editorials han vist el potencial que tenen aquestes eines i les usen per a comunicar-se amb els lectors. S'escriuen, parlen amb ells, reben consells sobre noves publicacions, comentaris sobre les novetats o idees innovadores per a promocionar un llibre.
-
Lectors. Els joves lectors han començat molt enjorn en la xarxa i són capaços de fer-hi miracles. Són lectors i també autors perquè enregistren o escriuen ressenyes serioses i ben construïdes per recomanar els llibres que els agraden. I això els transforma en prescriptors, en influenciadors a la cerca de nous seguidors per a aconseguir més influència en el món virtual de la lectura.
Innovació vs rutina
L'expert Peter Burke analitza com la humanitat ha anat construint coneixement a partir d'un diàleg entre franctiradors i integrats, entre aficionats i professionals, entre emprenedors intel·lectuals i rendistes intel·lectuals. Aquest diàleg, al seu torn, produeix una interacció entre innovació i rutina, entre el coneixement oficial i oficiós.
Però, atenció, Burke adverteix el lector que potser sent la temptació de posar-se al costat dels innovadors i en contra dels que mantenen la tradició. És probable que, en la llarga història del coneixement, tots dos grups hagen exercit papers igualment importants.
En el cas dels bookinfluencers, volem destacar-ne tres fets.
-
La comunitat virtual que joves i adolescents han construït va nàixer aliena a l'escola, als pares o a l'administració; és a dir, en els seus inicis va ser un fenomen aliè a la cultura adulta i hegemònica. Però no és un fenomen nou, ja que imita les maneres de fer dels seguidors dels programes de telerealitat (o reality shows), segueixen un modus operandi similar al que Henry Jenkins (2008) va descobrir en els seguidors del programa Survivor.
-
Aquest és el funcionament de les cultures amb llengües fortes com el castellà o l'anglès. Però què ocorre en cultures amb llengües com el català? En aquest cas, les paraules de Burke són aclaridores. Hi trobem pocs adolescents i joves que de manera voluntària comparteixen les seues lectures virtualment en català. Quan els hem preguntat el perquè, afirmen que prefereixen usar llengües que arriben a un nombre més gran de lectors.
-
Aquest fenomen innovador ha sigut adaptat pels que mantenen la tradició: escoles o biblioteques que fan activitats d'èxit imitant el format dels booktubers per promoure la lectura. Des d'aquests àmbits es fa un gran esforç per animar els joves a activar la seua presència en Internet en català, a crear un perfil, una marca que puga servir d'exemple i de model de bones pràctiques.
Per tant, els integrats i els professionals adapten les propostes dels franctiradors i els aficionats i produeixen una interacció entre el coneixement oficial i l’oficiós.
Aquest article és producte de la recerca i també del diàleg amb els actors dels estudis. Per això, és important destacar que el terme bookinfluencer l’he manllevat d'una de les moltes converses amb el booktuber Sebastián G. Mouret.
Gemma Lluch, Catedràtica d'Universitat. ERI-Lectura. Departament Filologia Catalana, Universitat de València
Este artículo fue publicado originalmente en The Conversation. Lea el original.