Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El projecte divulgatiu Ciència i Canyes tracta la prevenció del càncer d’estómac, els bacteris multiresistents o l’epigenètica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 de juny de 2023
cartell ciencia i canyes

El projecte de divulgació científica Ciència i Canyes, de monòlegs i xarrades breus sobre coneixement científic, celebrarà una nova sessió aquest dimarts 13 de juny a les 20 hores a la Fábrica de Hielo de València. Bacteris multiresistents i fags, les vibracions acústiques després de sorolls forts, factors de risc i estratègies de prevenció de càncer d’estómac, realitat virtual per millorar l’experiència dels pacients o epigenètica són els cinc temes que es tractaran.

L’acte està organitzat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA). Durant la sessió, dos intèrprets de FESORD (Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana) traduiran simultàniament la xarrada a llengua de signes.

En aquesta sessió participaran Pilar Domingo Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que parlarà sobre els bacteris multiresistents i els fags (una solució prometedora per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de bacteris patògens) en la seua xarrada “Fags, eines de control en la lluita contra superbacteris”.

La xarrada de Mara Salut Escartí, investigadora de l’Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada de la UPV-COMET és “Què tenen en comú la mascletà i l’enlairament d’un coet?”, on parlarà sobre les vibracions acústiques que es produeixen després dels forts sorolls. En la seua tesi doctoral ha desenvolupat materials capaços d’absorbir el soroll dels llançaments de coets i que es poden utilitzar a l’estructura del llançador espacial perquè el soroll transmès a l’interior siga menor. Aquest treball millora la fiabilitat del vehicle llançador i assegura que el satèl·lit o el telescopi arribarà en condicions òptimes a la seua òrbita de treball.

Tania Fleitas Kanonnikoff, investigadora de grup de Recerca de Càncer Colorectal i Nous Desenvolupaments Terapèutics en Tumors Sòlids d’INCLIVA comentarà els factors de risc i les possibles estratègies de prevenció de càncer d’estómac a països sense cribratge poblacional, guiades per eines com la intel·ligència artificial. La xerrada “Es pot prevenir el càncer d’estómac?” es basarà en la seua experiència en els projectes europeus LEGACy i AIDA.

La intervenció de Luis Sánchez-Guillén i Cristina Rebollo Santamaría és METAHEALTH: utilitzant el metavers per millorar l’experiència del pacient. El primer és cirurgià colorectal a l’Hospital General Universitari d’Elx, professor de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i investigador de Fisabio. Cristina Rebollo és professora de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i integrant del Grup “Visualització 3D”, inscrit a l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge de l’UJI. Han desenvolupat un entorn virtual 3D amb Realitat Virtual al qual es pot accedir a través d’una app a qualsevol dispositiu mòbil, i on els pacients poden visualitzar l’entorn sanitari per millorar la seua experiència i disminuir l’ansietat associada als procediments mèdics. Això es tradueix en una millora dels resultats en salut tant de manera directa com de manera indirecta, cosa que redueix el xoc del pacient i del seu cercle pròxim.

Finalment, Susana Rodríguez-Navarro, de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) presentarà “Descobrint els semàfors dels vostres gens: L’epigenètica”, una xarrada sobre aquest àmbit d’estudi de la genètica. A més, respondrà, entre altres preguntes, per què hi ha diferents tipus cel·lulars, per què són capaços d’adaptar-se alguns microorganismes o per què els bessons monozigòtics poden ser diferents o patir diferents malalties.

L’entrada per assistir a “Ciència i Canyes” serà lliure fins a completar aforament. El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació (FCT-21-17642).

Imatges: