
La Universitat de València (UV) i la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana han lliurat aquest divendres al Jardí Botànic de la UV els premis de la vuitena edició del concurs ‘De major vull ser com…’. Hi han participat més de 180 estudiantes i estudiants d’educació secundària obligatòria (ESO), batxillerat i formació professional (FP) amb vídeos que identifiquen referents femenins en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores i que assenyalen l’impacte d’actituds discriminatòries en els seus desenvolupaments professionals.
El certamen ha sigut organitzat per la Universitat de València (UV) i per quatre entitats dependents de la Conselleria de Sanitat: la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València (INCLIVA), l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) i la Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València (FIHGUV).
Per part de la UV ha intervingut Rosa Donat, vicerectora de Transferència i Innovació, qui ha destacat que la Universitat abasta totes les branques de coneixement i ha felicitat l’alumnat dels instituts participants pel descobriment de les dones científiques amb les que han elaborat els seus vídeos. Mariola Penadés, directora general d’Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, ha incidit en l’esforç i la perseverança per a aconseguir objectius. A més, ha recalcat el paper de les fundacions de la conselleria, organitzadores de l’acte, que són les que desenvolupen la investigació sanitària.
Enguany s’hi han presentat una vintena de centres educatius de tota la Comunitat Valenciana, amb un total de 41 peces audiovisuals. La vuitena edició des de la creació del concurs ha comptat amb la participació de 183 alumnes. Entre les més de 40 científiques esmentades als vídeos es troben la biòloga molecular i candidata a astronauta espanyola Sara García Alonso i la metgessa valenciana i investigadora en oncologia Anna María Lluch Hernández, catedràtica emèrita del Departament de Medicina de la UV.
En la categoria de millor guió s’han reconegut els vídeos “Cultura y ciencia: Superando barreras y construyendo futuro”, del Col·legi Santiago Apòstol del Cabanyal, de València, (ESO i cicle bàsic d’FP) i “Serem científiques malgrat els obstacles”, de l’IES Malilla, de València (batxillerat i cicle mitjà i superior d’FP). A més a més, el jurat ha atorgat un accèssit a “Tú también puedes”, de l’IES Pou Clar, d’Ontinyent.
D’altra banda, els reconeixements a millor producció audiovisual han sigut per a “Vídeo Rosalind Franklin”, de Florida Secundària, de Catarroja (ESO i cicle bàsic d’FP). També han rebut accèssit els vídeos “Eclipsando límites”, del Col·legi Engeba, de València, i “Rompiendo barreras”, de l’IES Enric Soler i Godes, de Benifaió (batxillerat i cicle mitjà i superior d’FP).
En la categoria de vídeo més innovador en la selecció del personatge, els audiovisuals premiats han sigut “Y era mujer” del Col·legi San José i Santa Ana, de Torrent (ESO i cicle bàsic d’FP) i “Doctora Tan: pionera de la medicina”, de l’IES Malilla, de València (batxillerat i cicle mitjà i superior d’FP).
La dotació dels guardons, que ascendeix a 18.000 euros, inclou un lot de premis per a l’alumnat participant i un altre per a cada centre educatiu, compost per material científic, tecnològic i/o educatiu valorat en 2.000 euros.
Ara s’obri el termini fins al 7 d’abril per a la votació del premi del públic, el qual reconeixerà dos vídeos més en les categories d’ESO-cicle bàsic d’FP i de batxillerat-cicle superior d’FP. La votació del públic està disponible a través del següent enllaç: https://pr.easypromosapp.com/p/986897?utm_source=qr
L’acte de lliurament l’ha conduït i amenitzat Reis Juan, periodista especialitzada en divulgació científica, i s’ha celebrat en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11 de febrer) i el Dia Internacional de la Dona (8 de març). Els treballs guardonats poden veure’s en les pàgines web de les entitats organitzadores.
Jurat expert
El jurat d’aquesta edició de ‘De major vull ser com…’ l’han integrat expertes en comunicació científica i estudis de gènere com Oti Rodríguez, tècnica de comunicació de la Universitat d’Alacant, i Delfina Roca, cap de la secció de Coordinació de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de Múrcia. També hi han participat Andrea Blanco, tècnica de comunicació de Fisabio; José Antonio Mas, tècnic de comunicació i divulgació científica de ISABIAL, i Antoni Medall, tècnic audiovisual i responsable de producció del Taller d’Audiovisuals de la UV.
Així mateix, ha comptat amb Raquel Cortés, investigadora consolidada del Grup d’Estudi de Risc Cardiometabòlic i Renal d’INCLIVA, i Sarai Tomás, investigadora predoctoral del Laboratori d’Investigació en Biomarcadors en Reproducció, Obstetrícia i Ginecologia de la FIHGUV.
‘De major vull ser com…’ es duu a terme gràcies a un conveni de col·laboració subscrit entre Fisabio, INCLIVA, ISABIAL, la FIHGUV i la UV per a potenciar activitats conjuntes de divulgació, comunicació i promoció de la investigació, el desenvolupament i la innovació. Aquesta activitat compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).