Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Universitat de València se suma a la proposta de declarar el 13 de maig Dia Europeu del Doctorat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de maig de 2025
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) s’ha sumat a la proposta signada per més de cent universitats i entitats de 19 països per a demanar que cada 13 de maig se celebre el Dia Europeu del Doctorat. La proposta parteix de la necessitat de construir una identitat europea compartida i destacar que doctorandes i doctorands són essencials per a assegurar el futur científic, econòmic i industrial d’Europa. Aquest dimarts 13 de maig s’anuncia la proposta, i el mateix dia de 2026 se'n celebrarà la primera edició.

A la Universitat de València la proposta d’afegir-se ha sigut impulsada per l’Escola de Doctorat, que dirigeix Mariam Tórtola. “Els doctorands i doctorandes exerceixen un paper fonamental per a impulsar la innovació en la nostra societat. La seua contribució és essencial per a afrontar els reptes d’un món en transformació i per a assegurar el futur científic i tecnològic d’Europa. Per tot això, secundem fermament la iniciativa de declarar un Dia Europeu del Doctorat, com a reconeixement a la seua labor i a la importància de la formació doctoral”, ha destacat la també professora de Física Teòrica de la UV.

La iniciativa busca augmentar l’atractiu de la formació doctoral per a l'estudiantat europeu i internacional, sensibilitzar els ocupadors i fomentar el reconeixement de les titulacions doctorals, així com destacar la diversitat de trajectòries professionals i l’impacte social dels doctorands i doctorandes.

El Segle de les Llums va ser europeu, igual que el model humboldtià d’educació basada en la investigació. Si bé les tradicions i els mètodes de formació doctoral varien d’un país europeu a un altre, Europa comparteix una visió comuna del doctorat i dels doctorands i doctorandes. “Els Acords de Bolonya i els Espais Europeus d’Educació Superior i Investigació (amb programes com MSCA, el segell HRS4R, la Carta Europea de l’Investigador i el Codi de Conducta per a la Contractació d’Investigadors) han tingut efectes transformadors que mereixen més reconeixement”, s’explica des del document signat per les institucions.

En la proposta, s’insisteix que dedicar una jornada a la formació i investigació doctoral implicaria que la UE també contribuiria a consolidar una comunitat científica al voltant d’un tema molt unificador. A més, es facilitaria la mobilització de la comunitat científica en l'àmbit europeu a través de diverses xarxes que podrien acollir aquest esdeveniment de manera natural, com les Aliances d’Universitats Europees i les xarxes especialitzades que uneixen la comunitat doctoral europea.