University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

Luis Moreno reconegut per la COSCE per la seua participació en el projecte ACIERTAS

  • June 25th, 2024
Image de la noticia

La Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE) ha reconegut a Luis Moreno Martínez com un dels docents més actius per la seua implicació en el projecte educatiu ACIERTAS (Aprenentatge de les ciències per indagació en xarxes transversals col·laboratives).


Luis Moreno Martínez és funcionari de carrera del cos de Professors d'Ensenyament Secundari de la Comunitat de Madrid en l'especialitat de Física i Química. Amb anterioritat va cursar el Màster Interuniversitari en Història de la Ciència i Comunicació Científica (UA-UMH-UV), obtenint Premi Extraordinari i Premi de la SCHCT, i va ser investigador resident de l'Institut Interuniversitari López Piñero amb una beca de la Fundació Juanelo Turriano, doctorant-se dins del Programa de Doctorat en Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació Científica.

En la seua intervenció, el professor Luis Moreno va destacar la importància i la utilitat que la història de la ciència té en el seu quefer docent. Com va afirmar: «La història de la ciència és molt més que una relació de dates i teories obsoletes, és una finestra als mecanismes que operen després de la producció del coneixement científic».


Entre les experiències didàctiques que ha dissenyat i publicat en ACIERTAS s'inclouen diverses activitats basades en l'ús didàctic de la història de la ciència, com ara l'adaptació d'un experiment de química del segle XIX com a experiència d'aprenentatge per indagació, la recreació del judici a Marie Lafarge com a controvèrsia sociocientífica d'interès didàctic, l'adaptació didàctica d'un experiment destacat de la Revolució Química del segle XVIII, la construcció d'alguns dels artefactes descrits pel professor Modesto Bargalló en El Gabinet de Física (1924) o la celebració d'una fira científica basada en la història de la ciència com a fil conductor. Sens dubte, una clara mostra de les moltes potencialitats del necessari contacte entre didàctica i història de la ciència per a contribuir a la cultura científica ciutadana des de les aules.