University of Valencia logo Logo University Institute of Women Studies Logo del portal

Amparo Ballester Pastor coordina l'innovador projecte de llei espanyol sobre temps de treball i coresponsabilitat, amb perspectiva de gènere

  • November 7th, 2018
Image de la noticia

Amparo Ballester Pastor, directora de l'Institut Universitari d'Estudi de la Dona, ha participat en la coordinació de l'equip de treball que ha redactat la Proposició de Llei de Temps de Treball Corresponsable. Tenim el plaer de anunciar-vos que el projecte de llei -impulsat pel grup parlamentari Units podem- ha estat registrat el Dimarts 6 de novembre de 2018 amb els objectius principals de garantir «un repartiment equitatiu de temps de treball i de cura», així com el «dret a l'adaptació a la persona i la desconnexió de la feina».

Aquest projecte de llei té un caràcter eminentment feminista, i alguns dels aspectes que contempla són els següents:

  1. Establir les correccions i propostes necessàries perquè la vida familiar i personal, així com les cures, adquireixin centralitat en l'organització del treball per compte aliè.
  2. Reformular la figura del contracte a temps parcial, per ser actualment un contracte devaluat en l'àmbit de l'organització del temps de treball i en matèria de seguretat social. Aquest tipus de contractes aglutinen a la part més precària de la força de treball, sent majoritàriament dones les que treballen a temps parcial. Es pretén esmenar el tracte pejoratiu cap a les dones per constituir discriminació indirecta per raó de sexe.
  3. Corregir aquells aspectes dels permisos parentals no afectats per la Proposició de Llei de Permisos Individuals i intransferibles de Units Podem a l'efecte de reforçar la seva finalitat corresponsabilizadora.
  4. Adaptar-se a la normativa de prevenció en matèria laboral de la Unió Europea, p.ex. pel que fa al: dret de la treballadora embarassada, en situació de part recent o de lactància, adaptació per a la prevenció, incloent la referida al temps de treball i la protecció enfront de l'acomiadament.
  5. Els canvis en la normativa en relació amb el treball a temps parcial pretenen eliminar la bretxa de pensions que s'emprèn en la present llei.
  6. Garantir que totes les persones puguin exercir plenament el seu dret al treball, independentment de les seves circumstàncies familiars i que no pateixin cap discriminació en el treball per raó de la cura dispensat a tercers dependents. Per això, es reforça el control de l'aplicació de les normes sobre temps de treball i que les sancions aplicables tinguin efecte veritablement dissuasori.

Links: