L´Ajuntament de Moncada amb l´objectiu de posar en valor el patrimoni cultural i artístic de la ciutat vol donar a conèixer el projecte Museu de la Seda. Un espai que està en fase de creació i que principalment exposarà l´extensa col·lecció de dibuixos, teixits, instruments, patrons i maquinaria, entre altres, que daten de finals del segle XVIII i constitueixen un museu viu.
Actualment els tècnics treballen en el procés d´inventariat per a la propera declaració de Col·lecció Museogràfica. Aspecte fonamental per a obrir les portes del Museu i que siga visible a tots els visitants.
Projecte Museu de la Seda
La indústria sedera valenciana ha tingut una gran rellevància històrica des de la seua època islàmica fins als nostres dies. Durant els segles XVIII i XIX constituïa el principal sector de la indústria tèxtil, sent protagonista d'excepció en moltes comarques i localitats valenciana: València, Montcada, Vinalesa i en general, la comarca de l´Horta. No obstant açò no es disposa d'un museu especialitzat que conserve i patrimoni vinculat a la seda i explique la seua història a la societat valenciana i a els qui la visiten. Tampoc s'explica en el territori valencià amb un museu consagrat a la indústria tèxtil o a la indumentària. Existeixen col·leccions de maquinària tèxtil a Alcoi, Benilloba i altres localitats; així com un projecte de museu tèxtil a Ontinyent, però encara es troba en fase inicial.
La signatura Garín 1820, és una de les referències en el sector, és per açò que l'Ajuntament de Montcada, amb la finalitat de no perdre o poder conservar l'important patrimoni artístic i cultural que suposa les instal·lacions i materials de l'empresa Garín 1820, pretén crear un museu viu sobre la indústria sedera valenciana. Allí, veïns i visitants podran contemplar in situ de mans expertes i artesanes com es teixeix un espolín; un valuosos teixit fet a mà amb dibuixos del segle passats que es caracteritza per la riquesa se'ls seus metalls i seda.