Logo de la Universitat de València Logo València, Ruta de la Seda Logo del portal

Catalogació i Atles del Patrimoni de la Ruta de la Seda

  • 3 de maig de 2016
Llotja de la seda

Els principals objectius d'aquesta activitat són: identificació, anàlisi, catalogació i posada en valor del patrimoni cultural valencià associat a la Ruta de la Seda (artesanies com la manufactura de la seda i la ceràmica, les arquitectures vinculades com a fàbriques, alquerías, masies i el paisatge de la morera).

  • Mapa Interactiu a través de l'eina de base participativa Wikiloc
  • Publicació d'un Atles de recursos patrimonials culturals i naturals i de recursos turístics relacionats amb la Ruta de la Seda a la Comunitat Valenciana.

Descripció de l'activitat:

Realització d'una catalogació a través de la col·laboració ciutadana, els IDECOS i altres centres d'estudis comarcals i locals per a la identificació i catalogació dels elements patrimonials vinculats a la Ruta de la Seda (Museus, arxius, Col·leccions museográficas, edificis i arquitectures emblemàtiques, paisatges, etc.).

A aquesta activitat estaran vinculats els i les estudiants de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València dels Graus d'Història, Història de l'Art, Geografia i Medi ambient i Informació i Documentació a través de TFG i Pràctiques externes. Així com els i les estudiants de Màster (Història de l'Art, Patrimoni Cultural, Desenvolupament Local i Tècniques per a la gestió del medi ambient i el territori), a través dels seus Treballs Fi de Màster (TFM).

Així com els alumnes i professors dels Graus de Turisme i altres graus i màsters de la Facultat d'Econòmiques de la Universitat de València.

Per això, l'activitat estarà coordinada per les Facultats implicades (Graus i Màster) i pel Vicerectorat de Participació i projecció territorial (Idecos-Diputació).

S'escometran les següents fases:

  1. Documentació. La Facultat de Geografia i Història, sota la supervisió de diversos especialistes en patrimoni cultural, documental i natural (art, història, arqueologia, geografia, paleografia) realitzarà una primera labor de documentació i identificació dels recursos patrimonials associats a la ruta de la seda.
  2. Es desenvoluparà una wikiloc per a la identificació a través del GoogleEarth dels elements patrimonials referits. L'avantatge d'aquesta eina és que permet la participació ciutadana en la identificació de les unitats de paisatge i dels béns patrimonials des de la coordinació i el filtre acadèmic. En aquesta segona fase és important la labor difusora dels IDECOS i el seu coneixement del territori immediat. La proposta és desenvolupar una eina activa i oberta en continu dinamisme (vegeu l'exemple del wikipedra). Aquesta eina servirà com a referència a la realització de les rutes patrimonials de la Comunitat Valenciana a través de les seves diferents poblacions vinculades a la ruta de la Seda, pel que es comptarà amb els SIG (Sistemes d'Informació Geogràfica) del Laboratori de SIG i Teledetecció de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.
  3. Confecció de materials. Redacció i realització d'un Atles de Recursos Patrimonials i la Ruta de la Seda Valenciana, que comptarà amb suport cartogràfic, fotogràfic i documental.

Un equip d'especialistes en Informació i Documentació de la Facultat de Geografia i Història realitzaran la corresponent investigació científica i elaborarà els textos. Personal tècnic del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial elaborarà el material gràfic. S'explicarà també amb els professors de la titulació de Turisme de la Facultat d'Econòmiques per a l'elaboració dels mapes i textos associats a la vinculació dels recursos turístics associats.

Campaña de comunicació: xarxes socials, pàgina web, articles en premsa escrita. Cartells i díptics (Facultats i Vicerectorat).

Lloc: Facultat de Geografia i Història
Data: 2016-2019