Logo de la Universitat de València Logo València, Ruta de la Seda Logo del portal

La línia i el traç: dibuix, pintura i models de teixit. La Ruta de la Seda en l'art valencià

  • 3 de maig de 2016
Dibuix, pintura i models de teixit

Aquesta activitat tracta de l'organització i comisariado d'una exposició en el Museu de Belles Arts de València. El fil conductor de l'exposició serà l'Escola de Flores i Ornatos que neix al segle XVIII associada a l'Academia de Bellas Artes de San Carlos per formar a pintors que servissin els models decoratius que havien d'utilitzar-se en els teixits i les ceràmiques valencianes. L'arribada de la Il·lustració i el concepte d'Art útil s'uneixen al desig dels monarques il·lustrats per dotar d'artistes a les Reals Fàbriques (Tapissos: Goya, Mengs, Bayeu; Cristalls, Seda, l'Alcora, Onda, etc.). En el cas valencià serà en la ceràmica (Manises, Paterna), la porcellana (l'Alcora, Onda) i la Seda valenciana, en els sectors en els quals els pintors valencians formats en el si de l'Acadèmia treballin. Pintors del renom de Benito Espinós, José Zapata, Miguel Parra o Vicente Castelló (deixebles de Vicente López).

Per a ells s'utilitzaran models del natural (dels horts valencians avui desapareguts, fins i tot del botànic), pintures de naturaleses mortes i de flors del Barroc (Yepes, Arellano), models en guix, etc.

El Museu de Belles arts posseeix una rica col·lecció de quadres, dibuixos i models de teixit. Aquesta exposició estarà precedida per un preàmbul històric en el qual s'escolliran pintures associades a la seda, la ceràmica, el comerç, l'artesania i l'activitat gremial com a mitjà didàctic per explicar la producció i la seva comercialització i impacte social previ a la implantació de les Reals Fàbriques. Per a ells es comptarà amb la col·lecció pròpia del Museu i algunes peces emblemàtiques de patrimoni nacional (col·leccions reals) de seda valenciana.

Aquesta exposició podria enriquir-se amb una ruta dels museus de la Ruta de la Seda que podrien mostrar les seves riques col·leccions associades a aquest patrimoni, com el Museu de Belles arts de Castelló (Ferran Olucha), el Museu de l'Alcora, el d'Onda i el Museu de Ceràmica i Arts Suntuarias González Martí (la ceràmica de la Ceramo). Per crear una sinergia expositiva al·lusiva a la Ruta de la Seda. Per a això ja s'estan realitzant els primers contactes.

Lloc: Museu de Belles Arts de València
Data: Primer semestre del 2017

Imatges: