University of Valencia logo Logo Valencia, Silk Road Logo del portal

Conferència: Xina, Llatinoamèrica i Espanya. Llaços culturals i intercanvis artístics des de la Ruta de la Seda a l'actualitat

  • June 13rd, 2016
mapa mundi

Aquest dilluns 13 de juny, està prevista la conferència d'Andrea Pappier, Institut Confuci de la Universitat de La Plata, sobre els llaços culturals i artístics entre Xina, Llatinoamèrica i Espanya. En la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació a les 17: 30h. (Sala de Juntes, 1er pis).

Els llaços culturals entre Llatinoamèrica, Xina i Espanya es remunten a l'intercanvi comercial del segle XVI amb la Ruta de la Seda Marítima. Al voltant de 126 galeones entre 1565 i 1644 van viatjar carregats amb monedes de plata i aliments desconeguts fins llavors pels xinesos: dacsa, maní, alvocat, pinya, tomàquets, pebre, entre uns altres i tornaven carregats de sedes, porcellanes i mobiliaris xinesos en la ruta que unia els ports de Xina (Port Yue), Filipines ( Port de Manila), Mèxic que llavors era Nova Espanya (Port d'Acapulco i de Veracruz) i Espanya (Sevilla). Des de 1556 ja els pares dominicos i després els pares agustinos van ser els primers missioners espanyols a Xina. Els Museus d'Art Oriental del Monestir de Sant Tomás d'Àvila i del Real Col·legi Major dels Agustinos de Valladolid, constituïts a mitjan s. XX, conserven en les seues sales el testimoniatge de l'intercanvi cultural i artístic.

Els llaços culturals han continuat històricament, destacant-se la labor de l'Institut Cervantes de Beijing com a enllaç i vidriera artística tant de literatura, cinema com de les arts visuals més representatives de Xina, Llatinoamèrica i Espanya. "Nao Now" una de les seues mostres recents d'artistes mexicans residents en Beijing, recrea amb una estètica més contemporània en els seus gravats i en el joc de paraules del seu nom el mestissatge i el diàleg cultural xinès-hispanoamericà que avui més que mai manté la seua vigència.