University of Valencia logo Logo Valencia, Silk Road Logo del portal

La revista "Quaderns de Filologia: Estudis Literaris", dedicarà el seu volum número 23 corresponent a 2018 a la Ruta de la Seda i les seues literatures

  • November 17th, 2017
Image de la noticia

Aquest volum pretén abastar la producció literària compromesa amb la ruta comercial històrica per excel·lència i la reflexió multidisciplinària entorn d'ella mateixa, principalment, en aspectes humanístics. En aqueix sentit, tant la riquesa literària del seu recorregut geogràfic com les implicacions culturals que va propiciar, converteixen a aquest eix en un itinerari d'interculturalitat i un autèntic cresol de diferències que possibilita una fecunda recerca científica que el volum circumscriu a les Literatures i Humanitats.

No exclusiva i restrictivament d'importància comercial i econòmica, el valor més rellevant de la Ruta de la seda tant religiosa, com circuit, cultural i socialment, determina una prolixa producció literària. La seva principal característica involucra una generosa diversitat etnogràfica repartida en tot el seu itinerari que intensifica la simple interconnexió d'una llunyania, representada a Àsia, amb una proximitat, representada a la Mediterrània occidental, i viceversa. Per això, i sense voler obviar que en la biografia d'aquest circuit comercial tant la història com la importància i repercussió de context de la ciutat de València ha justificat treballs de diversa índole, el present monogràfic també es presenta obert a especialistes d'aquesta relació.
En definitiva, el monogràfic "La ruta de la seda i els seus Literatures" pretén recollir articles d'investigació que dins de la riquesa interdisciplinària de la seva circumscripció s'actualitzin investigacions, teories, estudis o plantegin estat de revisió d'aquests.
En aquest sentit, el monogràfic QF. Estudis Literaris 2018 accepta treballs inèdits de Literatura, Literatura contrastiva, Filologies, Història, Filosofia de la religió, etc; que prenent l'àrea geogràfica compromesa amb la "ruta de la seda" propiciï una difusió del coneixement d'acord amb aquesta acadèmica i científicament.

Les línies temàtiques dels possibles treballs que formaran part d'aquest volum monogràfic són els següents:

  • Literatura compromesa amb la zona geogràfica en qualsevol període històric.
  • Estudis de literatura medieval relacionats amb l'anàlisi i l'estudi dels llibres de viatges.
  • Literatura relacionada amb la museística vinculada.
  • Literatura especialitzada en processos de politització dels territoris relacionats.
  • Literatura especialitzada en història de l'art i patrimoni cultural relacionats.
  • Interculturalitat, filosofies comparades i de les religions relacionades.
  • Contactes culturals i les seves vinculacions literàries entre el món oriental i l'herència indoeuropea.
  • Estudis de sericicultura des d'un punt de vista cultural i literari, amb especial atenció al paper exercit pels manufacturers valencians i les seves implicacions.
  • Estudis i recerca d'identificació i anàlisi dels mestres velluters i artesans valencians, implicacions i desenvolupament dins el marc de la seva relació cultural.