Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

Els laboratoris del Consorci Espacial Valencià i l'ESA situats en la UPV i la UV, referència internacional

  • 13 de febrer de 2016
ESA-VALSPACE

El Director del Centre Europeu de Recerca i Tecnologia Espacial (ESTEC) de l'Agència Espacial Europea (ESA), Franco Ongaro, ha visitat avui els laboratoris conjunts amb el Consorci Espacial Valencià.

Franco Ongaro, Director del Centre Europeu de Recerca i Tecnologia Espacial (ESTEC) de l'Agència Espacial Europea (ESA), ha visitat aquest matí els laboratoris que el Consorci Espacial Valencià (VSC) i la pròpia ESA, gestionen en la ciutat de València: el Laboratori Europeu d'Alta Potència en Radiofreqüència de l'ESA, situat en la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la Universitat Politècnica de València; i el Laboratori Europeu de Materials d'Alta Potència per a l'Espai, situat en la Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València.

“Només podem estar satisfets. Des de la seua engegada fins avui, en els laboratoris VSC-ESA situats en la UPV i la UV s'han dut a terme més de 28.000 hores de testeu. Sens dubte, són uns laboratoris de referència internacional, únics en la seua classe a tot el món, amb uns professionals excel·lentment qualificats per a respondre als reptes de la indústria aeroespacial”, ha destacat Franco Ongaro.

Per la seua banda, el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora, ha mostrat la seua satisfacció en tirar la vista arrere: “Va ser un repte que se'ns va plantejar fa 7 anys, quan l'Agència Espacial Europea va traure el concurs per a llançar un gran laboratori de mesura de potències de microones per a augmentar les seues prestacions de cara a la posada en òrbita del gran nombre de satèl·lits Galileu que ara estan en marxa. Quan va fer aqueixa trucada, nosaltres ens presentem com a universitat, la qual cosa era nou, i comptem amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament i la UV, i entre tots aconseguim traure-ho avant. Hem sabut respondre gràcies al treball tremend de les persones implicades”.

Centre de referència en fenòmens d'alta potència en radiofreqüència 

En 2010, el Laboratori Europeu d'Alta Potència en Radiofreqüència de l'ESA es va mudar d'Holanda a la Universitat Politècnica de València, per a ser gestionat conjuntament amb el Consorci Espacial Valencià, una entitat pública formada per la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, la pròpia Universitat Politècnica de València i la Universitat de València Estudi General. Es tracta d'un laboratori altament especialitzat que requereix tecnologies i coneixements molt específics en els àmbits de l'alta potència en radiofreqüència, en concret, en els fenòmens de ruptura coneguts com multipactor i corona, així com en intermodulació passiva. 

Tal com apunten des del Consorci Espacial Valencià, quan van agafar les regnes del laboratori juntament amb l'ESA, les expectatives eren molt elevades: la finalitat era ajudar a la indústria aeroespacial a Europa i augmentar la utilització de les instal·lacions per a aspectes de recerca i desenvolupament. 

“Cada any als satèl·lits se'ls exigeix més potència en la transmissió d'informació a Terra”, comenta el responsable tècnic del laboratori, David Raboso, Aquesta demanda ha repercutit directament en el volum i el nivell de treball del laboratori situat en la Universitat Politècnica de València, que s'ha afermat com una referència a nivell mundial en el seu àmbit. 

Només en 2015, el Laboratori Europeu d'Alta Potència en Radiofreqüència VSC-ESA va donar servei a 18 de les més importants empreses del sector i ha servit de suport a programes de l'Agència Espacial Europea tan importants com Galileu, Biomass, Small-Geo, Exomars o Meteosat, entre uns altres. “S'han superat les expectatives inicials d'ús de les instal·lacions”, afirma el codirector, Vicente Boria, Catedràtic de la UPV i President de la Comissió Executiva del VSC.

El laboratori situat en la UPV té la missió de comprovar el correcte funcionament dels equips de vol dels satèl·lits i les naus espacials europees en el corresponent a la radio-freqüència. A més de concedir la qualificació oficial de l'ESA, assessora a les empreses en el disseny dels components espacials i participa en les task force de solució de problemes de satèl·lits en vol, així com en projectes recerca i desenvolupament capdavanters. 

Laboratori en la UV

D'altra banda, al juny de 2012, el VSC i l'ESA van decidir obrir un segon laboratori en la Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, situada en el campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, dedicat exclusivament a l'estudi i caracterització de materials. 

“Els materials són molt importants per a l'espai, els equips han de funcionar en condicions adverses entre 10 i 15 anys i no es poden reparar”, explica el codirector del nou laboratori, Benito Gimeno, que és Catedràtic de la UV i Vicepresident de la Comissió Executiva del VSC. Una fallada en el component d'un satèl·lit pot significar la pèrdua del mateix. L'objectiu d'aquest centre és investigar i testejar els materials amb els quals es construeixen els equips de ràdio-freqüència, un suport complementari al laboratori en la UPV.
Els laboratoris estan oberts per a tot tipus d'empreses del sector aeroespacial, així com per a governs i organismes de recerca. L'activitat es realitza sense ànim de lucre, de manera que els ingressos es dediquen a cobrir les despeses de funcionament. “El Consorci Espacial Valencià està funcionant de manera òptima. 

Els beneficis que es generen es reinventen a actualitzar i millorar les instal·lacions, així com a desenvolupar activitats de recerca i desenvolupament capdavanteres”, subratlla el gerent del VSC, David Argilés.

Imatges: