University of Valencia logo Logo Faculty of Physics Logo del portal

X Fira Experimenta, de Física i Tecnologia

  • April 17th, 2015
Image de la noticia

Diumenge que ve, 26 d'abril, se celebra la X Experimenta, una Fira-Concurso d'Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia, organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València en el Museu de les Ciències Príncep Felipe de València.

La fira consistix en una exposició de projectes experimentals de física i tecnologia construïts per estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Els visitants, a més de disfrutar del marc que oferix la Ciutat de les Ares i les Ciències, podran conéixer els treballs dels estudiants i formular totes aquelles preguntes que desitgen per a comprendre el seu funcionament i els principis físics en què es fonamenten. A més, podran votar els participants i projectes preferits.

Simultàniament, en el taller “Fisicalandia”, els més menuts podran construir i entendre demostracions senzilles de física. Durant tot el matí, membres del jurat del concurs s'acostaran a tots els projectes per a veure el seu funcionament i escoltar les explicacions dels participants. La comprensió del seu propi treball és un element molt important de valoració.

A les 13:30 hores els participants i el públic es traslladaran a l'Auditori Santiago Grisolía” del Museu, on es presentarà un breu espectacle científic a càrrec d'un grup d'estudiants del Grau en Física, i tindrà lloc l'acte d'entrega dels premis del concurs.

La Facultat de Física va convocar este concurs per primera vegada en 2005, amb l'objectiu d'involucrar als estudiants d'ensenyança mitjana d'una manera activa i creativa l'any mundial de la Física. L'entusiasme i dedicació dels concursants i la resposta dels visitants van ser extraordinàries i van contribuir decisivament a la transformació d'este esdeveniment en una fira anual. Este concurs forma part d'una sèrie més àmplia d'iniciatives de relació entre la Universitat i l'ensenyança secundària, dirigides a interessar als estudiants cap a la ciència i la tecnologia, millorant al mateix temps la docència de la Física. La Fira-Concurso Experimenta compta amb un projecte competitiu de la Fundación Española pera la Ciència y la Tecnología-Ministerio de Economia y Competitividad i amb la col·laboració de diferents entitats de la Universitat de València, i també externes, entre les que es troba el Museu de les Ciències Príncep Felipe.

El concurs “Experimenta” pretén involucrar els jóvens i la Ciutadania en la ciència, fent-los partícips d'allò que més la caracteritza: l'ús de mètodes que possibiliten comprendre el món, en una unió de teoria i pràctica, per mitjà de models que fan prediccions quantitatives de la realitat i el desenvolupament d'aplicacions. La Física és una ciència experimental que estudia el món natural en tot allò que s'ha relacionat amb l'energia, la matèria i les seues interaccions. Gran part de la tecnologia que ens rodeja i usem quotidianament es basa en coneixements de física, d'ací que el seu estudi siga fonamental per a accedir a totes les titulacions científiques i tecnològiques i desenrotllar activitats relacionades amb la investigació i la innovació. Pel que també contribuïm a fomentar ocupacions de qualitat en sectors essencials per al desenvolupament.