L’Institut Confuci apropa la cultura xinesa a través d’un concert de Rock i una exposició

Detall del cartell del concert.

L’Institut Confuci de la Universitat de València presenta aquest dijous, 7 de març, a les 19 hores, l'últim àlbum del grup de rock Local 9 (www.local9.es), primera banda espanyola de rock dur a gravar un disc amb temes en xinès i espanyol. El concert, que tindrà lloc en el Saló d’Actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, es complementa amb l'exposició ‘Visions Pop de Xina’, comissariada pel crític musical Rafa Cervera.

El grup LOCAL9 format per Walter Alba a la guitarra, Julio JJ a la bateria i cors, David Marqués al baix, José Luis Galán en la guitarra rítmica, i com vocalista Iván Nava, va nàixer en el 2006 amb la intenció d'explorar nous espais per al rock. Després de gravar un EP en 2011, en el 2013 i com autèntics pioners i aventurers, LOCAL 9 és la primera banda de rock dur del nostre país, a gravar en el seu primer LP, que duu el mateix nom, una cançó inèdita en espanyol i xinès amb el tema ‘Només puc niar en tu’ i una versió en xinès del seu conegut tema ‘Impossible’, demostrant que, gràcies al rock, també és possible la fusió de cultures tan diferents i riques com l'espanyola i xinesa.

“No és habitual que un grup espanyol trie l'idioma xinès per a una cançó. Per això mateix, la formació valenciana de rock dur Local 9 ha escrit un nou capítol a l'hora d'establir llaços culturals entre ambdues cultures,” assenyala referent a això el crític musical Rafa Cervera.

La seua contribució és la cançó ‘Només puc niar en tu’, inclosa en el nou àlbum, Local 9. La cançó està inspirada en la tràgica història d’amor entre la poetessa xinesa Sant Mao i el seu marit, l'espanyol José María Quero. Ambdós es van traslladar a viure a Espanya i, en 1979, ell va morir víctima d'un accident. San Mao va passar anys intentant superar la seua pèrdua, sense aconseguir-lo. Finalment, es va llevar la vida en 1991. Només puc niar en tu obri amb els acords de la cançó ‘L'olivera dels meus somnis’, basada en un poema de San Mao i tremendament popular a Xina. Aquesta introducció, interpretada amb una Pipa, instrument de corda xinès semblança al llaüt dóna pas a una cançó sobre el poder immortal de l'amor, i que inevitablement evoca també els llaços d'unió entre dues cultures tan distintes com ho són la xinesa i la nostra. Després d'interpretar diverses cançons del seu nou àlbum, es projectarà un vídeo inèdit com inici de la presentació oficial del disc.

Després d'aquesta primera interpretació de la cançó, professors i alumnes pujaran a l'escenari a cantar la cançó en xinès i espanyol, al mateix temps que Adan Liu realitza una demostració de cal·ligrafia xinesa. L'empresa UME-unió musical col•labora també amb els equips de so. Després del concert, haurà una degustació de te i menjar xinès de fusió a càrrec del restaurant ZEN.

El Concert, gratuït fins a completar aforament, es complementa amb l'exposició Visions Pop de Xina, comissariada pel crític musical Rafa Cervera. La mostra analitza a través d'una sèrie de portades i portades de discos, la fascinació que el pop i el rock han tingut en les tradicions i cultura de Xina. Icones, dibuixos, cal·ligrafia i imaginària oriental han servit d'inspiració a dissenyadors i artistes a l'hora d'il·lustrar les portades de músics i grups del nivell de David Bowie, Rolling Stones, Brian Eno o Damon Albarn. La mostra tindrà lloc, després del concert, en la seu de l'Institut Confuci, i podrà visitar-se fins a finals d'abril.

 

Last update: 6 de march de 2013 10:49.

News release