Càtedra Bretxa Digital de GènereUniversitat de València Logo del portal

Les jornades estan dirigides a generar debat sobre bones pràctiques i mesures per a acabar amb la bretxa digital en tots els seus nivells.


Educació Digital en Igualtat (4 novembre)


Aquesta primera taula redona en format online està centrada en l'àmbit de les xiquetes i joves, tractant els dos primers nivells de bretxa digital: accés i formació.

VÍDEO DE LA JORNADA

Ponents:

María Villarroya Gaudó

Llicenciada en Ciències (Físiques) any 2000, per la Universitat de Saragossa i Doctora en Enginyeria Electrònica (2005) per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment treballa com a Professora Titular d'Universitat de l'àrea Arquitectura i Tecnologia de Computadors en la Universitat de Saragossa. La seua trajectòria investigadora se centra actualment en sistemes mulitprocesador heterogenis, amb especial interés en balanceig de càrregues de treball. Ha realitzat estades d'investigació internacionals i col·laborat amb altres grups d'investigació tant nacionals i internacionals, els resultats de les quals s'han publicat tant en revistes indexades com en comunicacions en congressos. El seu interés personal per la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, l'ha portada a comprometre's en diverses tasques de divulgació científica i desenvolupar una línia d'investigació en l'estudi sociològic d'estudiants i professionals d'enginyeria amb perspectiva de gènere. És presidenta del node AMIT-Aragó des d'on va posar en marxa el projecte “Una enginyera en cada col·le” amb el suport de l'Institut Aragonés de la Dona, el Govern d'Aragó i la Universitat de Saragossa. Un projecte que té com a objectiu acostar a la infància la importància de l'enginyeria en la nostra vida quotidiana, així com fomentar l'interés de les xiquetes en les carreres tecnològiques. A més, va ser la primera Directora de l'Observatori d'Igualtat de la Universitat de Saragossa i en l'actualitat és Directora de Secretariat d'Internacionalització.

 

 Alicia García-Holgado
Enginyeria Informàtica (2011), Màster en Sistemes intel·ligents (2013) i Doctora (Cum laude) (2018) per la Universitat de Salamanca. És membre del Grup d'Investigació GREAL de la Universitat de Salamanca des de 2009, on actualment co-lidera la línia de “Responsabilitat social i inclusió”. La seua investigació se centra en el desenvolupament d'ecosistemes tecnològics per a la gestió del coneixement i de processos d'aprenentatge en contextos heterogenis, així com el foment de la diversitat i la inclusió en l'àmbit STEM, amb particular atenció a l'enginyeria i la tecnologia. Cap també ressaltar l'organització i participació en un gran nombre d'activitats orientades a reduir la bretxa de gènere en STEM. Ha participat com a suport tecnològic, posteriorment com a investigadora i exercint labors de coordinació en més de 50 projectes d'investigació regionals, nacionals i internacionals, entre els quals cal destacar el projecte Capacity Building amb Llatinoamèrica W-STEM (https://wstemproject.eu). A més, cal destacar que és membre de IEEE (Women in Engineering, Education Society and Computer Society), ACM (i ACM-W) i AMIT (Associació De Dones Investigadores i Tecnòlogues).

 

 Lídia Arroyo Prieto
Socióloga i investigadora del grup de Gènere i TIC (Internet Interdisciplinary Institute- Universitat Oberta de Catalunya) i professora associada del Departament de Psicologia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). En la UOC treballa com a investigadora en projectes europeus sobre igualtat de gènere en la ciència (CASPER, GenPORT, ACT, EFFORTI) i sobre la detecció de competències laborals per a la innovació social digital (+Resilient) i és Investigadora Principal del projecte "Portal de dades obertes i estudi sobre la incidència de la segregació ocupacional a la incidència del COVID-19 des de la perspectiva de gènere interseccional". A més, és investigadora visitant en l'Àrea de Gènere, Societat i Polítiques en la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials (FLACSO-l'Argentina) i en la Fondation Travail-Univeristé (FTU-Namur) en la University of Namur (Bèlgica). Entre els seus treballs destaca l'estudi de progrés de la Fundació Alternatives "Les competències digitals per al creixement econòmic en igualtat d'oportunitats".

 

 Natalia Papí Gálvez
Profesora Titular d'universitat en el Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Facultat de CC. Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant (UA), on des de 2001 imparteix docència en el títol oficial de Publicitat i Relacions Públiques. Ha sigut Vicedegana del Grau en Publicitat i Relacions Públiques i Coordinadora del Màster Universitari en Comunicació Digital, títols adscrits a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Actualment coordina el Màster Universitari de Comunicació Digital i dirigeix la Càtedra de Bretxa Digital Generacional de la UA i la Generalitat Valenciana.
Les seues línies d'investigació i docència se centren en l'àmbit de la “Investigació i Planificació de Mitjans” que inclouen, entre altres aspectes, el mesurament de les audiències en la societat digital i que són claus per a comprendre com la població es relaciona amb els nous mitjans, la seua acceptació davant les innovacions tecnològiques i reduir les bretxes en tots els nivells.

 

 Silvia Rueda Pascual
Ingeniera Informàtica i Doctora en Enginyeria Informàtica per la Universitat de València (UV). És Directora del Departament d'Informàtica de l'ETSE-UV, on treballa com a Professora Titular. Ha participat en nombrosos projectes d'investigació i transferència, amb entitats públiques i empreses del sector TIC, i ha publicat una àmplia varietat de treballs en revistes i congressos nacionals i internacionals. Des de fa uns anys, la seua investigació ha convergit amb la seua docència, centrant-se en el camp de l'Enginyeria de Programari i actualment treballa en el desenvolupament de programari des d'una perspectiva de gènere. És membre de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT) i treballa activament per a promoure la igualtat de gènere, particularment en el camp de l'enginyeria. Actualment, és la responsable STEM de la UV i directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere signada entre la UV i la Generalitat Valenciana. A més, coordina el projecte Girls4STEM, destinat a reduir la bretxa de gènere en STEM.


 

 Modera: Anabel Forte Deltell

Llicenciada en Matemàtiques (2005) i en Ciències i Tècniques Estadístiques (2006) i Doctora (2011) per la Universitat de València. Actualment treballa com a Professora Titular en el Departament d'Estadística i I.O de la UV on desenvolupa la seua labor docent i investigadora combinant-les amb la gestió i la divulgació. Les seues principals línies d'investigació es poden resumir en dues: Quantificació Bayesiana de la incertesa en selecció de models i Models Jeràrquics Bayesians per a dades correlats. Col·labora amb diferents grups d'investigació tant a Espanya com a l'estranger en molt diverses àrees (Salut, Economia, Biologia, etc.) entre els quals destaca la seua participació com a investigadora principal en el grup SAGI SOUTH de la University of Adelaide És membre actiu de la International Society for Bayesian Analysis, de la Societat Espanyola de Bioestadística i la Societat Espanyola d'Estadística i Investigació Operativa (SEIO). Destaca la seua faceta com a divulgadora, per la qual col·labora setmanalment en el programa de ràdio de divulgació científica ‘Raíz de 5’ de RNE i amb diversos projectes de divulgació de la ciència i la tecnologia com són: StatWars: L'Imperi de les dades per a la difusió de l'Estadística i la Ciència de Dades i Girls4STEM, un projecte que persegueix promoure les vocacions en les àrees STEM principalment entre les xiques, a més de tindre un blog (http://anabelforte.com/) en el qual publica els seus articles sobre estadística (bayesiana, pel seu lloc) i els seus poemes matemàtics #Poemaths.
 

 

Dones i Digitalització (5 novembre)

 

Aquesta segona taula redona se centra en l'àmbit de la dona adulta, en aquest cas tractant els tres nivells de bretxa digital: accés, formació i ocupació.

VÍDEO DE LA JORNADA

Ponents:

 Cecilia Castaño Collado
Catedràtica d'Economia Aplicada en la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, en la qual és Professora de Gènere i Ocupació en el Màster sobre Estudis de Gènere: Polítiques Públiques i Intervenció Social.
És, a més, Visiting Research Fellow en tres de les universitats més prestigioses del món: Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University i University of Califòrnia Berkeley.
Experta en Gènere en els àmbits de les tecnologies de la informació (TIC) i de la ciència, l'enginyeria i la tecnologia (STEM), ha centrat el seu treball en l'estudi de l'impacte de la innovació tecnològica -i particularment les TIC- sobre l'ocupació i el treball.
Ha dirigit projectes d'investigació en les universitats d'Alcalá, Sevilla i Autònoma de Madrid i ha participat en projectes europeus d'investigació sobre polítiques d'accés i promoció del talent, dinàmiques de treball virtual i gènere i TIC. Entre tots ells destaquen projectes per a la Comissió Europea, el Pla Nacional I+D+i, el Ministeri d'Indústria, el Ministeri d'Ocupació, l'Institut de la Dona, la Junta d'Andalusia i la Generalitat de Catalunya.

 

 Patricia Horrillo Guerra
Amb una formació pluridisciplinària porta més d'una dècada realitzant projectes col·laboratius en múltiples àmbits. Després de finalitzar la carrera de Llengües Aplicades (Filologia Anglesa amb Màrqueting i Comunicació) i Periodisme, va treballar en mitjans com a Público i La Marea entre Madrid i Barcelona. Molt interessada en els moviments socials i culturals, des de 2015 coordina Wikiesfera en Medialab Prado. Un dels principals objectius d'aquest grup d'aprenentatge és trencar amb les pors que senten moltes persones en acostar-se a un entorn wiki, així com posar en valor les aportacions individuals a la narració col·lectiva de la Història. Com a feminista, Horrillo reivindica la necessitat que les dones ocupen el seu paper d'editores en Wikipedia, on existeix una gran bretxa de gènere i prop del 90% dels qui construeixen l'enciclopèdia lliure són homes. També considera necessari que haja més contingut relacionat amb dones, així com biografies en les quals es pose en valor la seua aportació a la Història. Les seues conferències, tallers i editatones (maratons d'edició amb perspectiva de gènere) estan orientats a conscienciar sobre la situació actual de invisibilització de les dones en aquest i altres entorns digitals, i a sumar a més editores en Wikipedia per a aconseguir que la narració de la Història no quede mutilada. També ofereix xarrades sobre la transformació del periodisme i imparteix tallers sobre diferents eines de comunicació i nous mitjans, posant especial èmfasi en la necessitat de generar comunitats actives i trencar amb el model tradicional de difusió unidireccional.

 

 María Ángeles Sallé
Espanyola, panamenya i migrant, com ella mateixa es defineix. Doctora en Ciències Socials per la Universitat de València, màster en Igualtat de Gènere en l'àmbit públic i privat per la Universitat Jaume I i llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid. Amb més de 35 anys d'experiència en l'impuls, planificació, gestió integral i avaluació de polítiques i iniciatives de desenvolupament i canvi socioeconòmic i tecnològic, a Espanya i Llatinoamèrica, basades en la innovació i en la cooperació interinstitucional i públic-privada. Disposa de més de 20 anys d'activitat com a consultora internacional, entre altres, per al Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), Organització Internacional del Treball (OIT), Fons de Població de Nacions Unides (UNFPA), ONU Dones, Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Fons Social Europeu, Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), Sistema d'Integració Centreamericana (SICA) i Fundació Ciutat del Saber. Ha sigut directora de l'Observatori Nacional de Telecomunicacions i Societat de la Informació (2018-2020), directora general del Consorci Salamanca Emprén (1995-1996), directora de Promoció i Assistència Tècnica de la Fundació per a la Formació Contínua en les Empreses (hui FUNDAE) (1993-1995), assessora de la Ministra d'Assumptes Socials (1990-1993), coordinadora nacional de la Iniciativa Comunitària NOW (New Opportunities for Women) del Fons Social Europeu (1990-1993) i responsable de l'Àrea d'Ocupació i Formació de l'Institut de la Dona (1987-1989). En la seua faceta empresarial, va fundar i ha sigut sòcia directora d'Enred Consultoria www.enred.es (1996-2018), companyia dedicada a l'execució integral de programes i projectes de desenvolupament socioeconòmic, societat digital i igualtat de gènere. I en la seua dimensió de divulgadora i promotora cultural, ha exercit com a ponent en nombrosos fòrums nacionals i internacionals, participant com a autora, coautora i/o coordinadora en l'edició de més de trenta publicacions en els seus àmbits d'especialitat i ha impulsat la xarxa d'artistes estrangers a Espanya “Entre dues Ribes”.

 

 Josefina Bueno Alonso
Licenciada i doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat de Múrcia. Catedràtica de Filologia Francesa de la Universitat d'Alacant. Entre els seus estudis d'investigació destaca els realitzats sobre les relacions entre intel·lectuals de totes dues ribes del Mediterrani, així com el paper de la llengua espanyola com a idioma de creació literària en el continent africà. Ha sigut Investigadora Principal de diferents projectes d'investigació del Ministeri d'Universitats, anterior Micinn. És especialista en estudis de gènere i en les literatures africanes escrites per dones. En els últims anys ha treballat el discurs de gènere i el discurs identitari de les dones musulmanes en la diàspora occidental. És integrant de l'Institut Universitari d'Estudis de Gènere (IUIEG) de la Universitat d'Alacant. Ha sigut vicerectora d'Extensió Universitària d'eixa mateixa universitat i va dirigir la biblioteca africana de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Va ser directora general d'Universitat, Investigació i Ciència de la Generalitat Valenciana, càrrec des del qual va impulsar nombroses mesures d'igualtat en l'àmbit de la política científica. A més, és col·laboradora en mitjans de comunicació, en els quals publica articles d'opinió. En l'actualitat és senadora del PSOE i és Presidenta de la Comissió d'Igualtat del Senat i és vocal de la Comissió Mixta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE i de la Comissió Mixta per a la Unió Europea. Li agrada definir-se com a feminista militant.


 Modera: Silvia Rueda Pascual
Ingeniera Informàtica i Doctora en Enginyeria Informàtica per la Universitat de València (UV). És Directora del Departament d'Informàtica de l'ETSE-UV, on treballa com a Professora Titular. Ha participat en nombrosos projectes d'investigació i transferència, amb entitats públiques i empreses del sector TIC, i ha publicat una àmplia varietat de treballs en revistes i congressos nacionals i internacionals. Des de fa uns anys, la seua investigació ha convergit amb la seua docència, centrant-se en el camp de l'Enginyeria de Programari i actualment treballa en el desenvolupament de programari des d'una perspectiva de gènere. És membre de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnològiques (AMIT) i treballa activament per a promoure la igualtat de gènere, particularment en el camp de l'enginyeria. Actualment, és la responsable STEM de la UV i directora de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere signada entre la UV i la Generalitat Valenciana. A més, coordina el projecte Girls4STEM, destinat a reduir la bretxa de gènere en STEM.