Dades de l'activitat
Data i hora: Dijous 21 de Juliol de 2022, de 10:45 a 18:00 h (5 hores). Modalitat: Presencial Lloc: Centre Internacional de Gandia (C/ Tossal, 8. Gandia) Idioma: Castellà Coordina: Anabel Forte Deltell, Departament d'Estadística i Recerca Operativa de la UV. Directora de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere UV-GVA. Inscripció: Inscripció gratuïta |
|
En un món cada vegada més informatitzat com el nostre, moltes de les tasques que necessitem exercir en el nostre dia a dia acaben estant relacionades i supeditades a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Això inclou, per descomptat, les tasques de cura cap a la nostra persona i cap a les persones que ens envolten. En aquest sentit, la pandèmia associada a la COVID-19 no ha fet més que agreujar i posar de manifest l'impacte que tenen les TIC en la nostra societat, tant a nivell econòmic com social, evidenciant les conseqüències negatives de la falta d'accés a aquestes tecnologies i exposant la importància de la bretxa digital, especialment accentuada en els col·lectius més vulnerables. Abordar aquesta situació prevenint els biaixos i discriminacions planteja molts desafiaments i no pot dependre únicament de la implicació dels usuaris i usuàries si no que requereix d'un canvi social holístic que exigeixi a les entitats públiques i privades fer un millor ús de les noves tecnologies i incorporar una major Diversitat, Equitat i Inclusió (DIE&I) que garanteixi un accés equitatiu a les TIC.
Tancar la bretxa digital no serà possible tret que comencem a centrar-nos en tots els aspectes del desenvolupament de programari, posant a les persones en el centre del procés. I fins i tot menys si no observem el procés des de totes les perspectives involucrades. Parlem d'incorporar l'Ètica de les cures des del desenvolupament de programari i els algorismes matemàtics subjacents, però, també, des del dret, l'economia, l'educació. Canviar el desenvolupament de programari cap a un model centrat en el social ajudarà a conformar l'Agenda 2030 sense deixar a ningú enrere sense importar el seu sexe, edat, o qualsevol altra situació personal, en aquest món cada vegada més digital.
Programa
- 10.45-11h: Presentació del seminari
Anabel Forte Deltell. Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la UV. Directora de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere UV-GVA.
- 11-12h: Ètica de les cures des del desenvolupament del software
Silvia Rueda Pascual. Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.
- 12-13h: Ètica de les cures des de l'educació
Victoria Vázquez Verdera. Departament de Teoria de l'Educació de la UV.
- 12-14h: Ètica de les cures des del dret
Ruth Mestre i Mestre. Departament de Filosofia del Dret i la Política de la UV.
- 16-17h: Ètica de les cures des de l'economia
José Antonio Álvarez-Jareño. Departament d'Economia de la UV.
- 17-18h: Ètica de les cures des de les matemàtiques
Anabel Forte Deltell. Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la UV.