Càtedra Bretxa Digital de GènereUniversitat de València Logo del portal

Dades de l'activitat

 

Data i hora:  Dijous 21 de Juliol de 2022, de 10:45 a 18:00 h (5 hores).

Modalitat: Presencial

Lloc: Centre Internacional de Gandia (C/ Tossal, 8. Gandia)

Idioma: Castellà

Coordina: Anabel Forte Deltell, Departament d'Estadística i Recerca Operativa de la UV. Directora de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere UV-GVA.

Inscripció: Inscripció gratuïta

Programa

Cartell amb les cares dels ponents del curs del dia 21 de juliol
Ponents del seminari del 21 de juliol:
L'ètica de les cures en l'era de la informació

 

En un món cada vegada més informatitzat com el nostre, moltes de les tasques que necessitem exercir en el nostre dia a dia acaben estant relacionades i supeditades a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Això inclou, per descomptat, les tasques de cura cap a la nostra persona i cap a les persones que ens envolten. En aquest sentit, la pandèmia associada a la COVID-19 no ha fet més que agreujar i posar de manifest l'impacte que tenen les TIC en la nostra societat, tant a nivell econòmic com social, evidenciant les conseqüències negatives de la falta d'accés a aquestes tecnologies i exposant la importància de la bretxa digital, especialment accentuada en els col·lectius més vulnerables. Abordar aquesta situació prevenint els biaixos i discriminacions planteja molts desafiaments i no pot dependre únicament de la implicació dels usuaris i usuàries si no que requereix d'un canvi social holístic que exigeixi a les entitats públiques i privades fer un millor ús de les noves tecnologies i incorporar una major Diversitat, Equitat i Inclusió (DIE&I) que garanteixi un accés equitatiu a les TIC.

Tancar la bretxa digital no serà possible tret que comencem a centrar-nos en tots els aspectes del desenvolupament de programari, posant a les persones en el centre del procés. I fins i tot menys si no observem el procés des de totes les perspectives involucrades. Parlem d'incorporar l'Ètica de les cures des del desenvolupament de programari i els algorismes matemàtics subjacents, però, també, des del dret, l'economia, l'educació. Canviar el desenvolupament de programari cap a un model centrat en el social ajudarà a conformar l'Agenda 2030 sense deixar a ningú enrere sense importar el seu sexe, edat, o qualsevol altra situació personal, en aquest món cada vegada més digital.

 

Programa

 

  • 10.45-11h: Presentació del seminari

Anabel Forte Deltell. Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la UV. Directora de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere UV-GVA.

  • 11-12h: Ètica de les cures des del desenvolupament del software

Silvia Rueda Pascual. Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

  • 12-13h: Ètica de les cures des de l'educació

Victoria Vázquez Verdera. Departament de Teoria de l'Educació de la UV.

  • 12-14h: Ètica de les cures des del dret

Ruth Mestre i Mestre. Departament de Filosofia del Dret i la Política de la UV.

  • 16-17h: Ètica de les cures des de l'economia

José Antonio Álvarez-Jareño. Departament d'Economia de la UV.

  • 17-18h: Ètica de les cures des de les matemàtiques

Anabel Forte Deltell. Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la UV.

 

Organitzen

Us presentem als i les ponents del curs - seminari 2022 a la Universitat d'Estiu de Gandia L'ètica de les cures en l'era de la informació.

Toya Vázquez Verdera Càtedra Bretxa Digital de Gènere UV

Toya Vázquez Verdera

Toya Vázquez Verdera és Professora en el departament de Teoria de la Educació i secretària del programa de Doctorat de l'Institut d'Estudis de les Dones. Forma part de l'Associació per la coeducació.

La seua tesi doctoral “L'educació i l'ètica de la cura en el pensament de Nel Noddings” li ha permés aprofundir en temes d'educació amb perspectiva de gènere i ecofeminisme. En...

Llegir més

Silvia Rueda Pascual

Silvia Rueda Pascual és Enginyera i Doctora en Informàtica per la Universitat de València. Actualment és Directora Territorial de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana.

Fins a la seua entrada en la Conselleria, va ocupar el lloc de Professora Titular en el Departament d'Informàtica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València, del...

Llegir més
Silvia Rueda Pascual Càtedra Bretxa Digital Gènere UV-GVA
Ruth M. Mestre i Mestre

Ruth M. Mestre i Mestre

Ruth M. Mestre i Mestre és professora de filosofia del dret i membre del Institut de drets humans de la Universitat de València, és especialista en Teoria Feminista del Dret i forma part de la European Network of Experts in the field of Gender Equality.

Recentment ha coordinat, al costat de S. Jonhsdotter l'informe FGM in Europe: An analysis of Court Cases, publicat per la European Commision-Directorate General-Justice (2016). Així mateix, ha sigut investigadora principal del...

Llegir més

José A. Álvarez Jareño

José A. Álvarez Jareño és Llicenciat i Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València. Màster en Tècniques Actuals d'Estadística Aplicada (UNED) i Màster en Visual Analytics i Big Data (UNIR), actualment és Vicedegà de Qualitat, Acreditació i Planificació de la Facultat d'Economia.

Durant 20 anys va ser Director Tècnic d'una Corredoria d'Assegurances a...

Llegir més
José A. Álvarez Jareño  Càtedra Bretxa Digital Gènere UV
Anabel Forte Càtedra Bretxa Digital Gènere UV

Anabel Forte Deltell

Anabel Forte Deltell, directora de la càtedra, és llicenciada en Matemàtiques i Estadística i Doctora en Matemàtiques per la Universitat de València.

Després d'un període post doctoral a la Universitat Jaume I de Castelló, va tornar a la Universitat de València per a desenvolupar la seua labor docent i investigadora en el departament d'Estadística i Investigació Operativa.

La seua investigació se...

Llegir més