Càtedra Bretxa Digital de GènereUniversitat de València Logo del portal

El projecte Girls4STEM organitza una xarrada dedicada a Rosa Menéndez, presidenta del CSIC

  • 10 de maig de 2021
Cartell de la xarrada Girls4STEM

El cicle de xarrades obertes al públic del projecte Girls4STEM Professional ha programat per a dijous 13 de maig a les 17:30h una sessió dedicada a la nostra padrina Rosa Menéndez, presidenta del CSIC.

Encara que la xarrada s'emetrà en directe pel canal de YouTube de Girls4STEM, l'organització sol·licita la inscripció prèvia en go.uv.es/girls4stem/rosa.

En aquesta ocasió Rosa Menéndez López és la nostra padrina. És una dona inspiradora, química, científica i la primera dona a presidir el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des de novembre de 2017. La seua formació en Ciències Químiques li ha permés investigar en diferents àrees, com la ciència de materials i l'energía. Ha optimitzat processos de conversió del carbó, revalorant els seus derivats, i també els del petroli. Això li va permetre iniciar una línia d’investigació sobre grafé per a aplicacions en emmagatzemament d’energia, en reactors nuclears de fusió, i en biomedicina. Ha dirigit una vintena de projectes d’investigació regionals, nacionals i europeus, i ha publicat més de 200 articles en revistes d’alt índex d’impacte. Esperem escoltar unes paraules de la nostra padrina al començament de la xarrada.

A continuació participaran en aquesta xarrada quatre dones professionals de branques científic-tecnològiques que contaran de manera amena les seues trajectòries professionals, els seus assoliments i reptes, i com és el seu dia a dia en la seua professió des d'una perspectiva divulgativa i també com a dona en el món STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Kristell Santander Tarín: és CEO a NEVAL, una empresa d’Investigació Agrícola (Fitopatologia i Biotecnologia). La seua empresa és pionera en investigació de nematodes fitoparàsits, i desenvolupa productes de nutrició i protecció vegetal.

María Dominguez Castellano: és professora d’investigació a l'Institut de Neurociències (Universitat Miguel Hernández-CSIC). Treballa en investigació biomèdica del càncer, i dirigeix el grup Bases moleculars del control del creixement i càncer a Drosophila.

María Moreno Llácer: és doctora en Física, va realitzar estades postdoctorals a la Universitat de Goettingen i al CERN, treballa actualment com a investigadora en l'àrea de física de partícules i ciència de dades a l'IFIC, a més de ser docent i membre de l’experiment ATLAS. Ha obtingut múltiples premis acadèmics.

Carmen Ferrer Ripollés: va estudiar Matemàtiques, i ha sigut docent a la Facultat d’Economia de la UV. Després va estudiar Enginyeria Informàtica i va fer un Màster a Los Angeles (EUA). A partir d’aquest moment ha ocupat càrrecs de responsabilitat a l’administració pública, com el de Subdirectora General de Sistemes d’Informació per a la Salut.

Aquesta xarrada, orientada al públic en general i, especialment, a professorat de diferents nivells educatius, es troba emmarcada dins de les activitats organitzades per Girls4STEM des de l'ETSE-UV, el Vicerectorat d'Igualtat Diversitat i Sostenibilitat i la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València i compta amb el suport de la Generalitat Valenciana.

El projecte Girls4STEM té com a principal objectiu el foment de vocacions en les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, per les seues sigles en anglés) entre el públic en general i, de manera molt particular, entre les xiquetes.

Al web del projecte (http://www.girls4stem.es) és possible consultar més informació sobre els objectius i activitats del projecte.

Imatges: