Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

El nou cinema valencià a debat.
Presencial

Una jornada acadèmica i professional per a reflexionar sobre l'existència o no del cinema valencià i si podem parlar d'un "nou cinema valencià" en l'actualitat.

 

Una jornada acadèmica debatrà sobre el cinema valencià a la UV

La jornada, composta per tres taules redones, tindrà lloc el matí del dimecres 24 d'abril al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

La jornada aprofundirà i debatrà sobre què es considera cinema valencià, el cinema fet des de la perifèria i el cinema valencià que ve.

El Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana i la Càtedra de Prospectiva i Anàlisi de l'Audiovisual de la Universitat de València organitzen una jornada acadèmica el proper dimecres 24 d'abril sota el títol 'El nou cinema valencià a debat', que tractarà en tres taules redones diferents aspectes de la creació i producció cinematogràfica valenciana actual.

La jornada ha estat una iniciativa d'Àlvar Peris-Blanes, professor de comunicació audiovisual a la Universitat de València i membre del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana, davant la constatació que no hi ha una tradició d'estudis acadèmics ni línies d'estudi obertes sobre el cinema valencià. “L'objectiu amb l'organització d'aquesta jornada és reprendre des de la universitat un conjunt de reflexions i anàlisis que ja s'han plantejat en anteriors ocasions per part d’institucions i professionals. Bàsicament, volem discutir sobre si existeix el cinema valencià, en la història i en l’actualitat, i si és així, com el podríem definir. En els darrers temps, hi ha una revifada del cinema valencià i en valencià, pel que fa a quantitat i qualitat de les pel·lícules, que ens obliga a reflexionar sobre si és cert que ens trobem davant d’un «nou cinema valencià», com asseguren algunes veus”, explica Peris-Blanes.

La jornada està adreçada a l'estudiantat i el sector audiovisual i s'hi pot accedir de manera gratuïta mitjançant la inscripció a https://events.fundacio.es/e/2037/el-nou-cinema-valencia-a-debat. La jornada compta amb la col·laboració de l'Observatori Cultural de la UV, el Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la UV, l'Aula de Cine de la UV i l'Ajuntament de València.

Activitats de la jornada

La jornada començarà a les 9.30 hores amb la inauguració per part de José María Vidal, president del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana; Guillermo López Garcia, professor de Periodisme a la UV i coordinador de la Càtedra d’Anàlisi i Prospectiva Audiovisual; i Raúl Albeledo, de l'Observatori Cultural de la Universitat de València.

La primera de les taules redones del matí, moderada pel mateix Peris-Blanes, respondrà a la pregunta 'Què és cinema valencià?' amb la professora d’Història Contemporània de la Universitat de València, Marta García Carrión, qui ha reflexionat sobre el cinema valencià dels inicis i durant el franquisme; el periodista i escriptor Xavier Aliaga, membre del Consell Valencià de Cultura (CAC); i l'actriu Rosana Pastor, també membre del Consell Valencià de Cultura (CAC). Els dos han sigut els impulsors des del CAC d’un recent informe sobre la producció de ficció valenciana. A continuació, tindrà lloc la taula 'Fer cinema des de la perifèria', moderada per Francesc Felipe, amb la participació dels productors de cinema Felipe Lage (Zeitun Films, Galícia) i Ariadna Dot (Lastor Mèdia, Catalunya), els quals traslladaran com ha evolucionat el cinema en els territoris de l’Estat espanyol amb llengua pròpia d’on provenen i des d’on treballen, i quines en serien les seues característiques principals.

Per debatre sobre 'El cinema valencià que ve', una taula moderada pel director i guionista Gabi Ochoa, es comptarà amb els directors de cine valencians Jordi Núñez, director de 'Valenciana' (2024); Sergi Miralles, director de 'L'àvia i el foraster' (2024); i Laura Garcia Andreu, directora de 'Domingo domingo' (2023). Professionals que recentment han pogut realitzar les seues òperes primeres i són algunes de les veus més representatives d’aquesta nova fornada de creadores i creadors. La jornada conclourà a les 14.00 hores.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Data 24 d’abril de 2024 de 09:30 a 14:30. Dimecres.

 
 
Lloc de realització

Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

Avda. Blasco Ibáñez, 32

València (46010)

 
Organitza
 

Contacta catedracapauv@gmail.com

 
Més informació