
Dimarts passat 27 de novembre, va tindre lloc la Jornada D'Actualitat “Quant val la meua empresa? La pregunta que ha de fer-se tota empresa familiar quan encara no necessita conéixer la resposta” organitzada per la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València.
Durant l'esdeveniment, que va tindre lloc en la sala d'actes de BANKIA, els experts Carlos Ochoa (Soci de l'àrea de dret mercantil de Broseta) i Nasir Alam (Director de Fusions i Adquisicions de Bankia) van presentar moltes de les situacions que es poden donar al llarg de la vida d'una empresa familiar, i que requereixen la realització d'una valoració de l'empresa. Carlos Ochoa va presentar almenys sis situacions que en la pràctica obliguen a valorar l'empresa familiar, tant els casos més habituals de compravendes i ampliacions de capital, com uns altres més difícils de resoldre com els supòsits de separació i exclusió de socis. En les seues pròpies paraules: “aquestes situacions porten implícites moltes incerteses i potencials conflictes futurs. Per això és tan important la planificació i negociació dels criteris de valoració quan els conflictes d'interessos encara no s'han produït, i és molt útil incloure'ls en els pactes d'accionistes o en els protocols familiars”.
Per part seua, Nasir Alam va fer referència a les situacions vinculades a operacions interorganizativas i corporatives, com ara les operacions de compravenda, fusions, adquisicions o vendes corporatives. El director de Fusions i Adquisicions de Bankia va destacar que “el moment de mercat actual és especialment bo en termes del volum d'operacions corporatives en el segment del middle market”. Així mateix, va insistir que “planificar qualsevol operació corporativa és fonamental per a maximitzar el valor que s'obté d'aquesta”, i va explicar que “l'anticipació en la realització d'una valoració és un primer element d'anàlisi per a determinar les àrees que poden servir per a gestionar una potencial transacció”.
Posteriorment, va fer un breu recorregut pels diferents mètodes de valoració per a il·lustrar les seues implicacions i adequació a diferents contextos.
A continuació, els empresaris Manuel García-Portillo (President de Tecnidex) i Lidón Avinent (CEO de Syntech Research Spain) van aportar una visió pràctica, parlant de les seues pròpies experiències en la valoració de les seues empreses, i oferint recomanacions pràctiques sobre el moment adequat d'afrontar aquest procés. García-Portillo va destacar que la valoració depén molt de la relació amb els socis, empleats, proveïdors, etc., i que a l'hora de prendre una decisió sobre compres o vendes d'empreses, és important que siga bo per al projecte, bo per a les persones, i bo per a l'empresari i la seua família. També va recomanar establir les línies roges, i promoure l'oxigenació i el mestissatge en les empreses per a renovar i millorar el seu funcionament. Per part seua, l'empresària Lidón Avinent va assenyalar la importància d'anticipar-se a possibles problemes mitjançant pactes d'accionistes, i va destacar els aspectes positius de la seua experiència de valoració, mentre “et permet conéixer l'evolució i la situació de l'empresa, descobrir algunes de les seues deficiències o febleses, i quantificar el valor de moltes coses que generalment no et planteges”.
Les diferents ponències van ser presentades per Alejandro Ríos (Soci i Director de Broseta) i Carlos Aguilera (Director Corporatiu de Negoci d'Empreses en la Comunitat València i Múrcia Bankia), i la moderació del debat va ser a càrrec d'Alejandro Escribá, Director de la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València. Carlos Aguilera, va subratllar que “dins de l'assessorament especialitzat per a les empreses que prestem en Bankia, en molts moments clau d'una empresa una valoració professional del negoci i de les accions de la companyia comprén el conjunt d'arguments tècnics i professionals que permeten determinar el rang de valor que té el seu pla de negoci amb independència de com es trobe finançat”. Aguilera, amfitrió de l'esdeveniment en les oficines centrals de Bankia, va destacar que “aquest conjunt de paràmetres són una eina de màxim valor per als gestors i propietaris d'una empresa, tant si poden veure's en una operació corporativa que implique un bescanvi, entrada o eixida de capital d'aquesta, com si no”. “Tot gerent d'empresa ha de conéixer quins són els aspectes, processos i palanques que optimitzen el valor de la societat, tenint en compte els riscos que s'assumeixen per a, d'aquesta forma, poder considerar-los en la seua planificació estratègica de llarg termini”, va afegir.
La clausura de l'acte va córrer de la mà d'Alejandro Escribá Esteve, qui va exposar les principals conclusions de la jornada, destacant sobretot la importància de reflexionar sobre l'oportunitat d'establir criteris de valoració per a preveure i minimitzar els possibles conflictes que poden derivar-se d'aquests processos quan els interessos contraposats ja fan més difícil aconseguir acords satisfactoris per a totes les parts.
Com a conclusió i citant al director de la càtedra: "Reflexionar periòdicament sobre quant val l'empresa ajuda a minimitzar els potencials conflictes entre socis i a millorar el valor en les transaccions".
Consulte les presentacions de la jornada ací:
Imatges: