Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

PRESENTACIÓ DE L'ANÀLISI 02/2023 DE L'OBSERVATORI GECE- CAIXABANK I IVIE

  • 18 de gener de 2024
Image de la noticia

“Evolució dels nivells de competitivitat en les empreses de la Comunitat Valenciana”


El percentatge d'empreses altament competitives de la Comunitat Valenciana ha crescut 0,4 punts percentuals en l'última dècada, fins a situar-se en el 23,7%

El dijous 18 de gener, la Càtedra d'Empresa Familiar (CEFUV) promoguda per l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), l'Escola d'Empresaris (EDEM), l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF) i la Universitat de València (UV), i que compta amb el patrocini de CaixaBank i Broseta, va participar en la jornada de Presentació de l'anàlisi de l'observatori GECE de la mà de CaixaBank i el Ivie.

En aquesta nota d'investigació es destaca que les empreses d'alta competitivitat aporten el 53,8% del PIB, però el seu pes s'ha reduït en 4,4 punts percentuals des de 2014, quan generaven el 58,2% del valor afegit de l'economia valenciana. El mateix ocorre en el cas de l'ocupació, ja que mentre en 2014 les empreses més competitives generaven el 48,4% del treball del sector privat, en 2021 es redueix 5,4 punts percentuals, fins al 43,8%.

En conjunt, el percentatge d'empreses altament competitives de la Comunitat Valenciana ha crescut 0,4 punts percentuals en l'última dècada, fins a situar-se en el 23,7%, segons l'últim informe de l'Observatori sobre Govern, Estratègia i Competitivitat de les Empreses (GECE). 

En concret, el document, elaborat per l'investigador del Ivie Alejandro Escribá, i l'economista Carlos Albert, conclou que les empreses valencianes mostra un nivell de competitivitat lleugerament inferior a l'observat a nivell nacional a Espanya. La grandària empresarial a la regió constitueix un desafiament estructural a llarg termini. A més, s'observa un augment en el nivell de competitivitat en alguns sectors intensius en coneixement/tecnologia. Malgrat això, les empreses valencianes aconsegueixen millorar els seus nivells de competitivitat i mantenen una posició relativa superior a la dels seus equivalents a nivell nacional. 

L'acte de presentació de l'informe, van participar Felipe Pulido, director comercial d'Empreses de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, qui va destacar que “les empreses competitives requereixen inversions significatives, generant riquesa i ocupació”. També va ser present Joaquín Maudos, director adjunt d'investigació del Ivie i catedràtic de la Universitat de València, ressaltant que a través de l'informe de l'observatori es podran abordar dues preguntes clau: Com ha he evolucionat la competitivitat de les empreses valenciana? I com influeixen factors com la grandària, l'especialització sectorial i el tipus de propietat?”

Posteriorment, Alejandro Escribá, responsable de l'Observatori GECE en el Ivie, va exposar les conclusions clau de l'informe. A continuació, es va dur a terme un col·loqui moderat per Enrique Nogués, director del Centre d'Empreses València Centre de CaixaBank, amb la presència de representants de dues empreses familiars de diferents sectors: Jumel Alimentària, representada per la seua CEO Sofia Frasquet i Sp-Berner, amb la participació de Jorge Escarpa, CEO de l'empresa. 


Tots dos ponents han explicat el funcionament de les seues estructures de govern corporatiu, el protocol de relleu generacional i la manera en què preserven la competitivitat i fomenten la innovació dins de les seues respectives empreses. 

Podeu accedir a la nota de premsa completa a través d'aquest link:

I, per a descarregar la nota d'investigació completa a través d'aquest link:
https://www.ivie.es/wp-content/uploads/2024/01/documentos-gece-2_2023.pdf