Logo de la Universitat de València Logo Càtedra d'Empresa Familiar Logo del portal

Universo
Una teoria per a unificar-les totes: La Teoria de Cordes

I si les partícules més elementals de l'univers no foren objectes puntuals sinó extensos? Cordes que poden oscil·lar i que representen un tipus de partícula o una altra en funció de l'estat vibracional en el qual es troben. Com afectaria açò a la percepció del nostre món i a les lleis que el regeixen? Tot açò i molt més és el que ens proposa la Teoria de cordes, un conjunt d'idees pioneres, amb un llarg camí encara per recórrer, que pretén conjuminar totes les lleis de la física sota les mateixes regles, inclosa la indomable llei de la gravetat. I és que una de les eines més útils que els físics teòrics posseeixen per a investigar aquestes lleis a nivells cada vegada més profunds és la de sintetitzar les causes i característiques comunes de fenòmens que a priori són diferents.

Una manera de raonar que es coneix com a “unificació”, que ha portat a grans descobriments en aquest camp de la ciència i que repassarem amb el professor i investigador Óscar Varela durant la xarrada, començant per Newton, passant per Einstein i culminant en la moderna teoria de cordes. A més, analitzarà alguns sorprenents aspectes d'aquesta teoria, com la seua predicció de dimensions de l'espai-temps addicionals a més de les quatre habituals, i explicarà, en definitiva, com aquests aspectes confereixen a la teoria de cordes un potent caràcter unificador de la Física coneguda.

Oscar Varela (València) és doctor en Física Teòrica per la Universitat de València, i treballa com a professor titular en la Universitat Estatal d'Utah, Estats Units, i com a investigador Ramón y Cajal en l'Institut de Física Teòrica de Madrid. L'especialitat de Varela és la física teòrica d'altes energies i la teoria de cordes, i ha realitzat estades postdoctorals en centres capdavanters com l'Imperial College de Londres, l'Institut Max Planck de Gravitació en Potsdam, Alemanya, o la Universitat de Harvard, mitjançant l'ajuda de prestigioses beques com l'Alexander von Humboldt del govern alemany o la Marie Curie de la Unió Europea.

La xarrada forma part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

 

Data 30 de novembre de 2018 de 19:00 a 20:30. Divendres.

 
 
Lloc de realització

Estufa Freda. Jardí Botànic UV. C/ Quart, 80 - València

 
Organitza

La Física del Grel en col·laboració amb el Jardí Botànic UV.

www.jardibotanic.org

 

Contacta cicbotanic@uv.es

 
Més informació