Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

Llengües del Palmar-Masquefa

Provincia: València.
Comarca: L'Horta Nord.
Municipi: València.
Poblat: Sant Llorenç.
Localització i accés:

Estan situades a la séquia del Palmar, a la part nord de les cotxeres del tramvia que hi ha a la ronda Nord de València, entre Alboraia i el monestir de Sant Miquel dels Reis. S’hi pot arribar per la redonda que hi ha en la confluència de dita ronda nord amb l’avinguda d’Alfahuir, entrant per l’únic camí asfaltat que dóna accés a l’horta.

Latitud i longitud: 39295281N, 0214118O
Tipus de bé material: Llengua de séquia, Regadiu.
Estat: Deteriorat.
Detall del estat de conservació:

Les llengües mantenen la seua estructura tradicional, si bé tot el seu entorn ha estat transformat completament i han quedat mig amagades en haver-se construït al seu costat un canal subterrani que va fins el barranc del Carraixet per desaiguar les pluges torrencials en la zona rural del voltant.

Tipus d'ús: En ús.
Titularitat: Privada.
Protecció: Bé de rellevància local.
Cronologia

Segles XIV-XV

Història

Segons Guinot i Selma (2005), Selma (2014) i Mangue (2000), aquestes llengües no formen part de les grans séquies organitzades a l’Horta de València des d’època medieval islàmica o posterior a la conquesta cristiana del segle XIII i el repartiment de Jaume I. En realitat, les séquies del Palmar i Vera han estat regs locals autònoms fins a meitat del segle XIX quan de forma progressiva, i de vegades conflictiva, varen anar integrant-se a la Comunitat de Regants de la Séquia de Rascanya. Per exemple, l’any 1756 un plet conservat a l’Arxiu del Regne de València, secció Governació, n. 4321, dóna compte del jurament de Domingo Vicent com sequier de la séquia de Rafalterràs, el nom antic de la partida rural del terme d’Alboraia-València que correspon exactament a aquesta zona. Dita autonomia organitzativa de segles passats respon a que aquestes séquies es troben situades en una depressió entre el barranc del Carraixet i els barris d’Orriols i Benimaclet, a més de ser una antiga zona pantanosa i de marjal fins a l’època medieval l’espai situat a l’est de l’actual V-21 o autovia de Castelló fins a la mar. Per tant, són ampliacions de l’espai irrigat fets ja per la societat baixmedieval cristiana i, de fet, l’aigua que disposaven en els segles passats no és del riu Túria directament sinó sobrants de les séquies de Montcada, Tormos i Rascanya, i també aigua de fonts, brolladors i ullals del seu entorn. Per tant, la seua organització i infrastructures de reg eren més reduïdes que en el cas de les séquies del Tribunal de les Aigües i la Reial Séquia de Montcada, i també, per tant, el testimoni documental de la seua história. Tanmateix, alguns documents n’en parlen ja per al segle XV de la seua existència i, per tant, tant aquesta llengua com la propera de Palmar-Calvet dos punts claus de la distribució de l’aigua per a regar des de la citada séquia del Palmar o Palmaret. Hui en dia, com hem dit, estan integrades en la séquia de Rascanya i regides per ella.

Descripció

Segons Guinot i Selma (2005), Selma (2014) i Mangue (2000), aquestes llengües tenen la morfologia material habitual d’aquests tipus de partidors però amb una solució bastant més simple i senzilla. Tenen un menut tallamar situat al centre de la séquia del Palmar per partir el corrent entre els dos braços, si bé hui en dia en realitat es parteix l’aigua mitjançant un tandeig regulat per una comporta metàl·lica situada en la séquia del Palmar i que obri i talla el pas de l’aigua a un braç o a l’altre. Atenent les dimensions d’aquest tallamar, molt baix dins la séquia, és probable que en modernitzar-se el conjunt en segona meitat del segle XX la comporta haja substituït l’antic sistema de tallamar. De fet, tot el conjunt així com les séquies estan fetes de caixers de formigó, per tant molt canviat el seu aspecte tradicional. En fotos anteriors al 1980 es pot veure com tot aquest conjunt encara tenia les séquies de terra, amb un traçat més ondulant i delineades per fileres de canyes.

Publicacions

GUINOT, E., SELMA, S. (2005): Les sèquies de l’Horta Nord de València: Mestalla, Rascanya i Tormos, València, Conselleria d’Agricultura, Col. Camins d’Aigua n. 6, pp. 163.
SELMA CASTELL, Sergi (2014). Paisatges històrics, patrimoni i didàctica. (Les séquies i les hortes del Tribunal de les Aigües de València). Tesi doctoral publicada en PDF. Castelló, Universitat Jaume I de Castelló, pp. 126 i 299.
MANGUE ALFÉREZ, Ignasi (2000): “Séquies i molins a l'horta de València: La séquia de Rascanya, hidraulisme al marge esquerre del Túria”, dins Glick, Th., Guinot, E., Martínez, L.P. (edits.), Els molins hidràulics valencians: tecnologia, història i context social, València, Institució Alfons el Magnànim, pp. 405-449.
GUINOT, E.; SELMA, S., LLORIA, R. (2003). El patrimoni hidràulic de les séquies del Tribunal de les Aigües de València. Informe elaborat per a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, València.
HERMOSILLA, J. (Coord.). El patrimonio hidráulico del Bajo Turia. L’Horta de València. València, Direcció General de Patrimoni Cultural-Generalitat Valenciana, 2007.

Ubicació i entorn

Manteniu premuda la tecla Ctrl mentre us desplaceu per apropar o allunyar el mapa

Fotogaleria

Fotos: Càtedra L'Horta de València - Google Earth